Tento koláč je krásne šťavnatý a nadýchaný. Jeho príprava je naozaj nenáročná.

Na cesto potrebujete:
- 50g masla izbovej teploty
- 350g hl. múky
- 1 vajíčko
- 150ml mlieka
- ½ čerstvých kvasníc
- 50g kr. cukru
Okrem toho potrebujete:
- 3 jablká
- 1 šálku (1 šálka – 250ml) vlašských orechov
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1PL kukuričného škrobu
- 1/2 šálky strúhanky (alebo pomletých mandlí)
- 1 vanilkový cukor
- (za 1/2 šálky sušených brusníc alebo hrozienok)
- 1 žĺtko na pomazanie
- 5PL jahodovej marmelády + 2PLhorúcej vody
Postup:
- Najskôr kvasnice rozmrvíme do misky a posypeme ich 1PL kr. cukru. Dobre lyžičkou premiešame a necháme postáť 10min. pokiaľ sa nevytvorí kvások. Presný postup na výrobu kvásku možete nájsť tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Zvyšný cukor rozmiešame v mlieku pokiaľ sa rozpustí. Do múky pridáme vajíčka, mlieko s cukrom ako aj kvások a necháme aspoň 10min. spolu miesiť pokiaľ vznikne elastické cesto.
- Jablká očistíme od jaderníka a pokrájame na malé kocky. Tie dáme spolu s cukrom a 2PL vody do hrnca a necháme 5min. spolu variť.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme na obĺžnik. Ten potrieme najskôr roztopeným maslom a potom posypeme vychladnutými jablkovými kockami a vlašskými orechmi posekanými na malé kúsky. Ďalej posypeme všetko 1 vanilkovým cukrom a strúhankou a kdo chce pridá tiež za hrsť sušeným brusníc alebo hrozienok.

- Cesto po dĺžke zrolujeme a pokrájame ho 2cm hrubé šúľce. Tie potom narezanou hranou kladieme na vymastenú zapekaciu nádobu. Medzi jednotlivými kúskami necháme malý odstup, cesto počas pečenia ešte narastie.
- Potom nádobu prikryť kuchynskou utierkou a necháme 30min. odpočívať.
- Následne potrieme vrch cesta žĺtkom a necháme piecť pri 180C ca. 45min.
- Posledných 5 min. vyberieme cesto z trúby a potrieme marmeládou, ktorú sme premiešali z horúcou vodou. Dáme ešte krátko piecť pokiaľ glazúra stuhne.
- Pred krájaním necháme dôkladne vychladnúť
