Tento koláč je krásne šťavnatý a nadýchaný. Jeho príprava je naozaj nenáročná, postačí vám klasické kysnuté cesto.
Na cesto potrebujete:
- 50g masla izbovej teploty
- 350g hl. múky
- 1 vajíčko
- 150ml mlieka
- ½ čerstvých kvasníc
- 50g kr. cukru
Okrem toho potrebujete:
- 3 jablká
- 1 šálku (1 šálka – 250ml) vlašských orechov
- 1/2 šálky kr. cukru
- 1PL kukuričného škrobu
- 1/2 šálky strúhanky (alebo pomletých mandlí)
- 1 vanilkový cukor
- (za 1/2 šálky sušených brusníc alebo hrozienok)
- 1 žĺtko na pomazanie
- 5PL jahodovej marmelády + 2PLhorúcej vody
Postup:
- Najskôr kvasnice rozmrvíme do misky a posypeme ich 1PL kr. cukru. Dobre lyžičkou premiešame a necháme postáť 10min. pokiaľ sa nevytvorí kvások. Presný postup na výrobu kvásku možete nájsť tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Zvyšný cukor rozmiešame v mlieku pokiaľ sa rozpustí. Do múky pridáme vajíčka, mlieko s cukrom ako aj kvások a necháme aspoň 10min. spolu miesiť pokiaľ vznikne elastické cesto.
- Jablká očistíme od jaderníka a pokrájame na malé kocky. Tie dáme spolu s cukrom a 2PL vody do hrnca a necháme 5min. spolu variť.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme na obĺžnik. Ten potrieme najskôr roztopeným maslom a potom posypeme vychladnutými jablkovými kockami a vlašskými orechmi posekanými na malé kúsky. Ďalej posypeme všetko 1 vanilkovým cukrom a strúhankou a kdo chce pridá tiež za hrsť sušeným brusníc alebo hrozienok.
- Cesto po dĺžke zrolujeme a pokrájame ho 2cm hrubé šúľce. Tie potom narezanou hranou kladieme na vymastenú zapekaciu nádobu. Medzi jednotlivými kúskami necháme malý odstup, cesto počas pečenia ešte narastie.
- Potom nádobu prikryť kuchynskou utierkou a necháme 30min. odpočívať.
- Následne potrieme vrch cesta žĺtkom a necháme piecť pri 180C ca. 45min.
- Posledných 5 min. vyberieme cesto z trúby a potrieme marmeládou, ktorú sme premiešali z horúcou vodou. Dáme ešte krátko piecť pokiaľ glazúra stuhne.
- Pred krájaním necháme dôkladne vychladnúť
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.