Jablkový kysnutý koláč s glazúrou

Tento koláč je krásne šťavnatý a nadýchaný. Jeho príprava je naozaj nenáročná, postačí vám klasické kysnuté cesto.

Na cesto potrebujete:

  • 50g masla izbovej teploty
  • 350g hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 150ml mlieka
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 50g kr. cukru

Okrem toho potrebujete:

  • 3 jablká
  • 1 šálku (1 šálka – 250ml) vlašských orechov
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1PL kukuričného škrobu
  • 1/2 šálky strúhanky (alebo pomletých mandlí)
  • 1 vanilkový cukor
  • (za 1/2 šálky sušených brusníc alebo hrozienok)
  • 1 žĺtko na pomazanie
  • 5PL jahodovej marmelády + 2PLhorúcej vody

Postup:

  • Najskôr kvasnice rozmrvíme do misky a posypeme ich 1PL kr. cukru. Dobre lyžičkou premiešame a necháme postáť 10min. pokiaľ sa nevytvorí kvások. Presný postup na výrobu kvásku možete nájsť tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Zvyšný cukor rozmiešame v mlieku pokiaľ sa rozpustí. Do múky pridáme vajíčka, mlieko s cukrom ako aj kvások a necháme aspoň 10min. spolu miesiť pokiaľ vznikne elastické cesto.
  • Jablká očistíme od jaderníka a pokrájame na malé kocky. Tie dáme spolu s cukrom a 2PL vody do hrnca a necháme 5min. spolu variť.
  • Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme na obĺžnik. Ten potrieme najskôr roztopeným maslom a potom posypeme vychladnutými jablkovými kockami a vlašskými orechmi posekanými na malé kúsky. Ďalej posypeme všetko 1 vanilkovým cukrom a strúhankou a kdo chce pridá tiež za hrsť sušeným brusníc alebo hrozienok.
  • Cesto po dĺžke zrolujeme a pokrájame ho 2cm hrubé šúľce. Tie potom narezanou hranou kladieme na vymastenú zapekaciu nádobu. Medzi jednotlivými kúskami necháme malý odstup, cesto počas pečenia ešte narastie.
  • Potom nádobu prikryť kuchynskou utierkou a necháme 30min. odpočívať.
  • Následne potrieme vrch cesta žĺtkom a necháme piecť pri 180C ca. 45min.
  • Posledných 5 min. vyberieme cesto z trúby a potrieme marmeládou, ktorú sme premiešali z horúcou vodou. Dáme ešte krátko piecť pokiaľ glazúra stuhne.
  • Pred krájaním necháme dôkladne vychladnúť

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kysnuté škoricové tyčinky

    Kysnuté škoricové tyčinky

    Chutný snack na posedenie či na výlet sú tieto kysnuté škoricové tyčinky. Nadýchané chutné cesto, ktoré si môžete pripraviť už v predvečer a potom počas noci pomaly kysnúť. Recept


  • Mliečna ryža- Videorecept

    Mliečna ryža- Videorecept

    Celý postup na pŕípravu mliečnej ryže


  • Jahodové rezy s tvarohom

    Jahodové rezy s tvarohom

    Ak patríte k tým, čo si plným dúškom vychutnávajú sezónu jahôd, tak tieto rezy sú tým správnym dezertom pre vás. Ich základ je tmavá piškóta, s chutnou tvarohovou plnkou obohatenou o jahody a samozrejme nechýbajú ani jahody kúsky jahôd. Recept


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*