Jablkový kysnutý koláč s glazúrou

Tento koláč je krásne šťavnatý a nadýchaný. Jeho príprava je naozaj nenáročná.

Na cesto potrebujete:

  • 50g masla izbovej teploty
  • 350g hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 150ml mlieka
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 50g kr. cukru

Okrem toho potrebujete:

  • 3 jablká
  • 1 šálku (1 šálka – 250ml) vlašských orechov
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1PL kukuričného škrobu
  • 1/2 šálky strúhanky (alebo pomletých mandlí)
  • 1 vanilkový cukor
  • (za 1/2 šálky sušených brusníc alebo hrozienok)
  • 1 žĺtko na pomazanie
  • 5PL jahodovej marmelády + 2PLhorúcej vody

Postup:

  • Najskôr kvasnice rozmrvíme do misky a posypeme ich 1PL kr. cukru. Dobre lyžičkou premiešame a necháme postáť 10min. pokiaľ sa nevytvorí kvások. Presný postup na výrobu kvásku možete nájsť tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Zvyšný cukor rozmiešame v mlieku pokiaľ sa rozpustí. Do múky pridáme vajíčka, mlieko s cukrom ako aj kvások a necháme aspoň 10min. spolu miesiť pokiaľ vznikne elastické cesto.
  • Jablká očistíme od jaderníka a pokrájame na malé kocky. Tie dáme spolu s cukrom a 2PL vody do hrnca a necháme 5min. spolu variť.
  • Cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaľkáme na obĺžnik. Ten potrieme najskôr roztopeným maslom a potom posypeme vychladnutými jablkovými kockami a vlašskými orechmi posekanými na malé kúsky. Ďalej posypeme všetko 1 vanilkovým cukrom a strúhankou a kdo chce pridá tiež za hrsť sušeným brusníc alebo hrozienok.
  • Cesto po dĺžke zrolujeme a pokrájame ho 2cm hrubé šúľce. Tie potom narezanou hranou kladieme na vymastenú zapekaciu nádobu. Medzi jednotlivými kúskami necháme malý odstup, cesto počas pečenia ešte narastie.
  • Potom nádobu prikryť kuchynskou utierkou a necháme 30min. odpočívať.
  • Následne potrieme vrch cesta žĺtkom a necháme piecť pri 180C ca. 45min.
  • Posledných 5 min. vyberieme cesto z trúby a potrieme marmeládou, ktorú sme premiešali z horúcou vodou. Dáme ešte krátko piecť pokiaľ glazúra stuhne.
  • Pred krájaním necháme dôkladne vychladnúť

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*