Diétne kurča pečené na stojato

Už mnohokrát som videla pripravovať kurča na stojato, a tak, keď som pri upratovaní našla môj krásny keramický stojan na kurča (ktorý som raz za facku objavila na jednom trhu), bolo na čase ho opäť využiť.

Nápadov na prípravu možno nájsť naozaj veľa, od kureniec umiestnených v klasických stojanov na kurča, cez kurča nastoknuté na pivovej flaši až po také, ktoré sú pečené v bábovkovej forme. Prečo vôbec takto vertikálne piecť kura?

Jednak je to veľmi diétny spôsob prípravy, nakoľko tuk kurčaťa sa zbiera v nádobe pod ním. Napriek tomu nieje kurča suché. Ale hlavne, vďaka takémuto pečenie je chrumkavé a to naozaj zo všetkých strán.

Postup:

  • Kurča umyjeme a osušíme kuchynskými utierkami. Potom umiestníme do misky.
  • Polejeme 2-3pl oleja alebo roztopeného masla, soľou, čiernym korením a 1čl mletej červenej papriky.
  • Rukami marinádu dobre rozotrieme po celom kurčati a potom ho umiestníme/nastokneme na stojan. Na vrch kurčaťa položíme plátok citrónu a 3-4 strúčiky cesnaku v šupke pre lepšiu arómu.
  • Celé kurča zakryjeme potom alu-fóliou (ešte lepšie je na kurča dať najskôr papier na pečenie až potom alobal a necháme ho na najnižšej polohe trúby pri 200C ca 1,5 hod. Piecť.
  • Potom alobal odstránine, povrch kurčaťa pomažeme roztopeným maslom a necháme ešte 15min. zapekať do chrumkava.

Ideálnou prílohou sú napríklad pečené zemiaky, ktoré sa môžu piecť súbežne s kurčaťom. Recept tu- https://recepis.sk/2019/12/10/pecene-zemiaky/

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*