Vôna bazi je neopísateľná, mierne sladká zaváňajúca príchodom leta. Aj produkty vyrobené z tejto zdravej pochúťky si zachovávajú túto skvelú arómu. Toto želé je nenáročné na prípravu a poslúži celoročne či už na priame servírovanie alebo na pečenie. Mojou obľúbenou kombináciou je bazové želé s jablkami vo forme tarte.
Na bazové želé potrebujete:
- ca. 30 kvetov bazy
- 1.5l vody
- 1 citrón
- 1 l jablkovej šťavy
- 700g želírovacieho cukru (2v1)
Altenatíva k základnému receptu – malinové želé s bazou:
- 250g malín
Postup:
- Bazové kvety neumývame, len odstránime nadbytočné stonky, či lístky a vložíme do hrnca. Zalejeme vodou, pridáme citrón pokrájaný na plátky (keďže sa používa aj šupka tak najlepšie v bio kvalite).
- Bazou aj s vodou necháme zovrieť. Potom odoberieme z ohňa a prikryté necháme 1 deň stáť.
- Na ďaľší deň tekutinu prelejeme cez sítko vystlaté gázou (tak sa zachytia aj prípadne nečistoty), prilejeme jablkovú šťavu a do studenej zmesi pridáme želírovací cukor.
- Za občastného miešania varíme až dostane želé hustejšiu konzistenciu (ca. 1 hod.).
- Potom nalejeme do umytých pohárov, uzavrieme vrchnákom a položíme dolu hlavou. Takto necháme vychladnúť, až potom obrátime
Malinové želé s bazou
- Pri malinovej variante postupujeme ako pri bazovom želé, teda necháme najskôr bazu stáť 24hod. a zlejeme cez sítko.
- Do jablkovej šťavy dáme maliny a necháme 15min. variť. Rozmixujeme ponorným mixérom a prelejeme cez gázu do bazovej zmesi.
- Pridáme cukor a necháme variť pri občastnom varení až do zahustenia.
Môj tip – ak chcete overiť, či má želé správnu konzistenciu, namočte varešku do zmesi a nechajte ju krátko vychladnúť. Ak sa zmes na varešku už lepí a netečie je želé hotové.