Toto pečivo si vás zaručene získa- doma vyrobené hamburgerové žemle, super mäkkučké a plné chuti. Základom je kysnuté cesto s vyšším podielom tekutiny – tentoraz mlieka a vody. Ak sa budete pridržiavať dolných presných mierok budete z tohto cesta však unesený. Naozaj skvelé lahodné cesto na prípravu pečiva.
Jump to RecipePrečo by ste to mali vyskúšať
Nič sa nevyrovná spokojnosti, keď sa zahryznete do domácej hamburgerovej žemle, ktorá je nadýchaná a chutná. Tým, že si tieto žemle pripravíte sami, máte pod kontrolou kvalitu ingrediencií, čo zaručuje zdravšiu voľbu v porovnaní s kupovanými druhmi plnými konzervačných látok a prídavných látok. Kombináciou kvásku s mliekom a vodou vzniká cesto, ktoré má nielen bohatú chuť, ale aj jemnú kôrku, ktorá je ideálna na to, aby udržala vaše obľúbené hamburgerové prílohy a nerozpadla sa.
Výhody domácich kysnutých žemlí
Vynikajúca textúra: Tieto žemle sú neuveriteľne mäkké, ale zároveň dostatočne pevné, aby udržali všetky šťavnaté dobroty vášho hamburgeru.
Zdravšia voľba: Vďaka použitiu prírodných surovín a vylúčeniu konzervačných látok sú tieto žemle zdravou voľbou pre vás a vašu rodinu.
Prispôsobenie: Recept môžete upraviť podľa svojich stravovacích preferencií alebo alergií, napríklad použiť rastlinné mlieko na bezmliečnu verziu.
Ako získať z tohto receptu maximum
Používajte vysokokvalitné ingrediencie: Vyberte si organickú múku a čerstvé mlieko, aby ste zvýšili chuť a výživovú hodnotu svojich buchiet.
Presne odmerajte: Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, dodržiavajte presne uvedené miery. Pečenie je veda a aj malé odchýlky môžu ovplyvniť výsledok.
Správne hnetenie: Uistite sa, že ste cesto dôkladne vymiesili. Tým sa vytvorí lepok, čo vedie k získaniu dobre štruktúrovanej žemle.
Primerané kysnutie: Nechajte cesto riadne vykysnúť. Tento krok je rozhodujúci na dosiahnutie ľahkej a vzdušnej štruktúry, ktorá je charakteristická pre dokonalé hamburgerové žemle.
Čas a teplota pečenia: Dodržiavajte odporúčaný čas a teplotu pečenia, aby boli vaše žemle dokonale upečené – zvonka zlatohnedé a zvnútra mäkké.
Tipy a triky
Prísady pri izbovej teplote: Použitie surovín pri izbovej teplote pomáha cesto efektívnejšie vykysnúť.
Para na prípravu kôrky: Počas pečenia vložte do rúry plytký hrniec s vodou. Para vytvorí na buchtách krásnu, lesklú kôrku.
Varianty chutí: Vychutnajte si klasickú hamburgerovú žemľu: Experimentujte s pridaním byliniek, cesnaku alebo syra do cesta, čím získate jedinečnú obmenu klasickej hamburgerovej žemle.
Dodržiavaním týchto pokynov nielenže zvládnete umenie výroby domácich hamburgerových žemlí, ale svojím pekárskym umením ohromíte aj svoju rodinu a priateľov. Užite si chutnú cestu!
Recept
Hamburgerové žemle
Course: Pečieme, Pečivo, Slané4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
420g múky
100ml vody
120ml mlieka
30g masla
1 vajíčko + 1 žĺtko
50g cukra
1čl soli
20g čerstvých kvasníc
sézam
Postup
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
Mlieko aj maslo by mali mať izbovú teplotu. Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s maslom a miesime aspoň 10 minút, až pokiaľ vznikne vláčne cesto. - To zakryté necháme hodinu zakryté kysnúť. Cesto rozdelíme na 12 rovnako veľkých dielov a vytvarujeme tvar žemle, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pritom dodržiavame odstup, lebo cesto ešte nakysne. Takto pripravené cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť.
- Po oddychovaní pomažeme vrch žemličiek roztrepaným žĺtkom a posypeme sézamom. Pečieme pri 200C ca. 30 minút do zlatista
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Domáce hamburgerové žemle
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.