HomePecieme Lahodný gaštanový krémeš

Lahodný gaštanový krémeš

Posted in : Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, ,

Jeseň sa pre mňa spája s gaštanmi. Tieto mám už od malička rada, či už pečené alebo varené. A takisto obľubujem všetky možné dezerty, ktoré gaštany spracovávajú. Keďže som opäť mala možnosť kúpiť kaštany, neodolala som a pripravila som z nich tento lahodný krémeš. Ja som spracovávala čerstvé gaštany, ale takisto možno použiť aj gaštanové pyré.

Potrebujete:

  • 1 lístkové cesto
  • 250-300g gaštanov + 4 PL kr. cukru + 200ml vody /alebo 1 gašatnové pyré

Na plnku potrebujete:

  • 1l mlieka
  • 150g kr.cukru
  • 4PL múky
  • 2 vanilkové pudingové prášky (najlepšie zlatý klas)
  • 200g masla izbovej teploty
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 vajíčko

Okrem toho:

  • 200 ml studeného mlieka
  • 2 šľahačky v prášku
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Kedže som tentoraz spracovávala čerstvé gaštany, začala som tým, že som tieto nechala variť vo vode s trochou cukru do mäkka. Následne gaštany ošúpeme a pridáme k ním trochu vody z vývaru. Takto pripravené buď dáme do mäsového mlynčeka a zomelieme alebo ponorným mixérom rozmixujeme.
  • Na plnku zohrejeme v hrnci 900ml mlieka. Vo zvyšnom mlieku zatiaľ zmiešame pudingové prášky, múku, vajíčko a cukor (krystáľový a vanilkový) a všetko dobre premiešame. Keď začne vrieť mlieko, tak vlejeme pudingovú zmes a miešame až vznikne tuhý puding. Ten necháme dôkladne vychladnúť.
  • Lístkové cesto na viacerých miestach poprepichujeme vidličkou a necháme pri 180C piecť ca. 15-20 minút do zlatista. Potom necháme vychladnúť.
  • Do pudingovej zmesy primiešame mixérom maslo izbovej teploty. POlovičku zmesy nanesieme na vychladnutý plát lístkového cesta. Ak chceme mať rovnako rozloženú plnku, umiestnime okolo cesta najskôr cukráranskú obruč až potom nanesieme plnku. Necháme 10 minút v chlade oddychovať.
  • Potom druhú polovičku pudingovej zmesy preložíme zmiešame s gaštanovým pyré. Nanesieme na mierne stuhnutú vanilkovú zmes a zarovnáme. Takto necháme opäť chladiť, tentoraz aspoň hodin, aby maslo v plnke stuhlo.
  • Na záver si vyšľaháme mlieko s práškovou šľahačkou do tuhej šĺahačky. Pridáme vanilkový cukor a nanesieme na stuhnutú plnku. Kdo chce môže povrch šľahačky ozdobiť roztopenou čokoládou.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial