Punčové rezy

Punčové rezy boli obľúbeným desertom môjho otca. Vždy keď sme sa ako deti s ním vybrali do cukrárne, tak skončili na taniery tieto pekné ružové rezy, ktoré ma už ako dieťa fascinovali svojou krásnou farbou. Ako dospelá si ich z času na čas doprajem aj doma, najmä odkedy má moja dcéra slabosť pre všetko ružové. Kedže u nás jedia aj deti, nepoužívam alkohol ale len esencie. Chuťovo necítiť rozdiel a môžu jesť aj najmenší.

Na svetlé cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 150g hl. Múky
  • 50g. Kukuričného škrobu
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml vody
  • 100ml oleja

Na ružové cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 150g hl. Múky
  • 50g. Kukuričného škrobu
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml vody
  • 100ml oleja
  • 1čl červeného potravinového farbiva

Na sirup potrebujete:

  • 250ml vody
  • 1 rumovú esenciu
  • 5pl kr cukru
  • 1čl červeného potravinového farbiva

Na polevu potrebujete:

  • 200g pr cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • Pár kvapiek červeného potravinového farbiva
  • 1 rumovú esenciu

Okrem toho:

  • 200ml jahodová marmeláda

Postup:

  • Najskôr si pripravíme biele cesto. Na to bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s vodou a cukrom do penista. Pridáme vanilkový cukor a olej a ďalej šľaháme. Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, múku a škrob a vypracujeme hladké cesto.
  • Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh. Dávame pozor, aby sa nezničila jeho vláčnosť. Cesto nalejeme na plech (môj ma rozmer 40x22cm) vyloženým papierom na pečenie a necháme piecť pri 160 °C v predhiatej rúre ca.40 minút do zlatista.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom ho prekrojíme na polovičku aby nám vznikli 2 tenké pláty vo veľkosti plechu.
  • Následne si pripravíme ružové cesto. Postup na cesto zopakujeme s tým rozdielom, že tentoraz pridáme k cestu aj potravinové farbivo. Opäť upečieme a necháme vychladnúť.
  • Na sirup dáme do hrnca vodu, cukor a farbivo a necháme zovrieť. Potom necháme krátko variť až sa tekutina zahustí (10-15minút). Pridáme farbivo a necháme sirupu mierne vychladnúť.
  • Spodný plát bieleho cesto pomažeme polovičkou marmelády a položíme naňho ružové cesto. To pomocou lyžičky pomaly a rovnomerne po celej ploche polejeme sirupom.
  • Ružové cesto pomažeme zvyšnou marmeládou a položíme naňho druhé biele cesto. Celý koláč na pár hodín zaťažíme. Ja na to používam 2-3 kuchynské dosky na krájanie, ktoré na seba poskladám a položím na zákusok.
  • Na polevu zmiešame v miske práškový cukor s farbivom a esenciou. Postupne k nemu primiešavame citrónovú šťavu až vznikne mierne tuhá poleva. Tú nanesieme na zákusok a necháme ca. hodinu tuhnúť.

Tento zákusok je mimoriadne trvácny a netreba ho držať v chlade, preto je to výborný zákusok, ktorý možno zobrať zo sebou na návštevu či oslavu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*