V lete a cez jeseň možno nájsť nespočetné množstvo receptov, v ktorých sa dá využiť cukina či už v slaných alebo sladkých pokrmoch. Ja mám veľmi dobrú skúsenosť s pridaním cukiny do piškótových koláčov, vďaka ktorým je cesto krásne vlhké a vláčne. Cuketové brownies chutia fantasticky – chrumkavo-lepkavo-čokoládová maškrta, čo sa doslova rozplýva na jazyku. Okrem toho je to recept bez váženia a raz-dva hotový.
Potrebujete:
- 0,5 balenia masla (125g)
- 1 balenie horkej čokolády na varenie (250g)
- 2 stredne veľké cukety (alebo 1 veľkú)
- 4 vajíčka
- 6PL kr. cukru
- 4PL Kakaa
- 6PL múky
- 1čl prášku do pečiva
- 4PL posekaných orieškov alebo čokoládových kúskov
Postup:
- Maslo a polámanú čokoládu dáme do nerezovej misky. Do hrnca nalejeme vodu, postavíme naňho nerezovú misku a ohrievame čokoládu tak dlho, až sa maslo a čokláda roztopia a spolu spoja. Občas premiešame a necháme vychladnúť.
- Cukinu umyjeme (ak má hrubšiu šupku tak aj ošúpeme) a postrúhame na jemno. Potom necháme krátko stáť. Cukinu vložíme do sítka a vytlačíme z nej všetku prebytočnú tekutinu.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme čokoládovú zmes, prášok do pečiva, cukinu, kakao a múku a všetko spolu premiešame.
- Na záver pridáme posekané oriešky (napr. mandle) alebo čokoládové kúsky a tie už iba jemne primiešame do cesta.
- Obdĺžnikový vyšší plech (môj plech má 32x20cm) vyložíme papierom na pečenie a na papier nalejeme cesto.
- Pri 180⁰C pečieme ca. 25min. Keď je brownie hotový vonia celá kuchyňa ?.
Môj tip- cuketu možno nahradiť aj postrúhaným jabĺčkom a pridať škoricu či perníkové korenie a vykúzliť tak zimnú variantu tejto dobroty.