18 októbra, 2020
Jahodová “ružová” torta

Moja dcérka ma aktuálne ružové obdobie, všetko chce len ružové od oblečenia, cez hračky až po koláče. Preto som jej slúbila, že na narodeniny dostane ružovú tortu a tej sa aj dočkala. Korpus bol prifarbený cukrárenskou farbou pre celo-ružový efekt, ale tento krok možno aj vynechať.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 150g hl. múky
- 50g. kukuričného škrobu
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
- 1-2 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
Na plnku potrebujete:
- 1 šľahačku v prášku
- 250ml studeného mlieka
- 250g mascarpone
- 50g masla izbovej teploty
- 3PL pr. cukru
- 1-2 kvapky červeného potravinárskeho farbiva
- jahodová marmeláda
- 100g čerstvých jahôd
Postup:
- Podľa základného receptu si pripravíme piškótové cesto a prifarbíme ho cukrárenským farbivom. Základný recept nájdete tu – https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
- Cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy (priemer 24cm) a necháme piecť pri 160C ca. 40min. Potom necháme cesto vychladnúť a až potom ho vyklopíme z formy.
- Cesto narežeme 2-krát na 3 rovnako široké pláty. Okolo spodného plátu umiestnime cukrárenskú obruč.
- Na plnku vyšľaháme najskôr mlieko so šľahačkou v prášku do tuha. V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom. Pridáme šľahačku ako aj mascarpone a trochu farbiva a dobre premiešame až sa všetko spolu spojí do tuhej plnky.
- Jahody očistíme a pokrájame na drobno. 2/3 plnky zmiešame s jahodami, zvyšnú plnku odložíme stranou.
- Spodný diel cesta potrieme výdatne 2-3PL jahodovej marmelády a nanesieme naň 1/2 jadovovej plnky.
- Na to položíme druhý tortový plát, opäť ho pomažeme marmeládou a nanesieme druhú časť jahodovej plnky.
- Položíme tretí plát a ten potrieme plnkou, ktorú sme si odoložili stranou.
- Tortu necháme aspoň 1-2 hodiny pred nakrojením oddychovať v chlade.

Please follow and like us: