HomePecieme Základné piškótové cesto

Základné piškótové cesto

Comments : 16 Posted in : Pecieme, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:,

Toto cesto robím už od nepamäti na všetky možné piškótové základy či už pri tortách alebo rezoch. Recept mám od mamy a nedám naňho dopustiť. Okrem toho, že je ľahký je aj veľmi ľahko obmienateľný, namiesto múky možno nahradiť časť kakaom alebo kokosom či škrobom (celková hmotnosť má len byť 200g). Takisto cesto možo obohatiiť o oriešky, čokoládové kúsky či kandizované ovocie. Taktiež možno olej nahradiť roztopneým maslom a vodu šťavou napríklad z kompótu.. jedno ako obmenu tohto základného receptu vyskúšate, každým je výsledok iný ale rovnako chutný.

Potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 150g hl. Múky
  • 50g. Kukuričného škrobu
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml vody
  • 100ml oleja

Postup:

  • Najskôr si vyšlaháme bielka so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšlaháme v druhej miske  cukrom do penista. Pridáme vanilkový cukor a olej a ďalej šlaháme. Potom pridáme suché položky – prášok do pečiva, múku a škrob a vypracovať hladké cesto. Následne pridáme k cestu vodu.
  • Na záver primiešame pomalými pohybmi bielkový sneh. Dávame pozor, aby sa nezničila jeho vláčnosť.
  • Cesto nalejeme na plech (môj ma rozmer 40x22cm) vyloženým papierom na pečenie a necháme piecť pri 160 °C v predhiatej rúre ca. 40 minút do zlatista.
  • Cesto po upečení necháme vychladnúť až potom ho vyberieme z formy.

Toto množstvo je vhodné tiež do tortovej formy s priemerom 24 alebo 26cm.

Please follow and like us:

16komentárov
<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial