Jablkový koláč so smotanou

Tento zákusok sa tradične pripravuje v Nemecku, kde patrí medzi zimné klasiky. Má jemnú konzistenciu, ktorá sa rozplýva na jazyku. Kombinácia jabĺk, smotany a škorice je výborná k teplej káve či k šálke obľúbeného čaju.

Potrebujete na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 150g hl. Múky
  • 50g. Kukuričného škrobu
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml vody
  • 100ml oleja

Okrem toho:

  • 4-5 jabĺk
  • 400ml vody
  • 50g kr.cukru
  • 1Pl škorice
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balenia vanilkového pudingového prášku
  • 120ml studeného mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku
  • 2 balenia kyslej smotany
  • 2 balenia stužovača smotany
  • 50g pr.cukru
  • Škorica na posypanie

Postup:

  • Podľa základného receptu si pripravíme cesto a vylejeme ho na plech (rozmer 22x33cm) vyložený papierom na pečenie. Základný recept na prípravu nájdete tu- https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
  • Cesto pečieme pri 150°C ca. 40 minút do zlatista, potom ho necháme vychladnúť. Potom odstránime papier na pečenie a piškótu položíme na podložku a okolo piškóty umietsníme cukrárenskú obruč.
  • Na jablkovú plnku ošúpeme jablká, odstránie jadierka a pokrájame na malé kocky. Tie vložíme do hrnca spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a zalejeme 350ml vody. Privediee do varu a necháme 10 minút variť.
  • V 50ml vody zmiešame pudingový prášok a zmes vlejeme k jablkám. Premiešame až sa všetko zahustí. Potom necháme zmes 10-15 minút chladúť a následne ju nalejeme na cesto.
  • Do vysokej misky vlejeme mlieko a pridáme šľahačku v prášku ako aj cukor a stužovače. Šľaháme na najvyšsom stupni do tuha. Pridáme smotany.
  • Smotanu nanesieme na jablkovú zmes a povrch zarovnáme. Posypeme škoricou a necháme 3 hodiny stáť v chlade.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*