Tento zákusok sa tradične pripravuje v Nemecku, kde patrí medzi zimné klasiky. Má jemnú konzistenciu, ktorá sa rozplýva na jazyku. Kombinácia jabĺk, smotany a škorice je výborná k teplej káve či k šálke obľúbeného čaju.
Potrebujete na cesto:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 150g hl. Múky
- 50g. Kukuričného škrobu
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 100ml vody
- 100ml oleja
Okrem toho:
- 4-5 jabĺk
- 400ml vody
- 50g kr.cukru
- 1Pl škorice
- 1 vanilkový cukor
- 1 balenia vanilkového pudingového prášku
- 120ml studeného mlieka
- 1 balenie šľahačky v prášku
- 2 balenia kyslej smotany
- 2 balenia stužovača smotany
- 50g pr.cukru
- Škorica na posypanie
Postup:
- Podľa základného receptu si pripravíme cesto a vylejeme ho na plech (rozmer 22x33cm) vyložený papierom na pečenie. Základný recept na prípravu nájdete tu- https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/
- Cesto pečieme pri 150°C ca. 40 minút do zlatista, potom ho necháme vychladnúť. Potom odstránime papier na pečenie a piškótu položíme na podložku a okolo piškóty umietsníme cukrárenskú obruč.
- Na jablkovú plnku ošúpeme jablká, odstránie jadierka a pokrájame na malé kocky. Tie vložíme do hrnca spolu s cukrom, vanilkovým cukrom, škoricou a zalejeme 350ml vody. Privediee do varu a necháme 10 minút variť.
- V 50ml vody zmiešame pudingový prášok a zmes vlejeme k jablkám. Premiešame až sa všetko zahustí. Potom necháme zmes 10-15 minút chladúť a následne ju nalejeme na cesto.
- Do vysokej misky vlejeme mlieko a pridáme šľahačku v prášku ako aj cukor a stužovače. Šľaháme na najvyšsom stupni do tuha. Pridáme smotany.
- Smotanu nanesieme na jablkovú zmes a povrch zarovnáme. Posypeme škoricou a necháme 3 hodiny stáť v chlade.