Svieža šľahačková torta s ovocím

Dlho som pátrala po tom, ako v cukrárni dosiahnu, že šľahačkové torty majú takú pevnú konzistenciu plnky. Až som na to prišla, je to vyšľahaná šľahačka stužená želatínou. Je to super plnka nielen do torty ale aj do rolády.

Základný recept na piškótové cesto nájdete tu – https://recepis.sk/2019/03/03/zakladne-piskotove-cesto/

Na smotanovú plnku potrebujete:

  • 500ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač smotany
  • 4PL kr. cukru
  • 1 balenie práškovej želatíny (na 500ml tekutiny)
  • 2PL teplej (nie horúcej vody)

Okrem toho:

  • 1 konzerva zaváraných mandarínok (alebo iného zaváraného či čerstvého ovocia)
  • Voda z kompótu+ voda- celkovo 250ml tekutiny
  • 1 želatínový prášok na torty

Postup:

  • Najskôr treba upiecť piškótový korpus podľa základného receptu. Ten nechať vychladnúť a prekrojiť na polku. Okolo korpusu umiestniť cukrárenskú obruč.
  • Medzitým vyšľahať 2 šľahačky s cukrom a stužovačom do tuha. Odložiť stranou.
  • Práškovú želatínu dať do malého hrnca, pridať 2-3PL vody a jemne za stáleho miešania nahriať (zmes nesmie vrieť) až sa želatína úplne rozpustí. Potom do nej primiešať za 2 PL šľahačky a opäť spolu dobre premiešať aby neboli žiadne kúsky želatíny. Na záver vliať želatínovú zmes do zvyšnej vyšľahanej šľahačky a mixérom ešte raz prešľahať aby sa želatína dobre rozmiešala.
  • Šľahačkovú zmes naliať na spodnú časť korpusu a naňho dať vrchnú časť. Na tú položiť zavárané alebo čerstvé ovocie (mandarínky).
  • 250ml vody/šťavy zohriať v hrnci (kdo nepoužil šťavu z ovocia pridá ešte cukor) a keď zovrie prisypať želatínový prášok a ten dobre rozmiešať. Keď trochu vychladne naniesť zmes na ovocie a tortu nechať aspoň 4 hod. odpočívať v chladničke.
  • Najlepšie chutí na druhý deň.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*