Táto roláda má pre mňa nezabudnutelný názov, totiž ako dieťa som naozaj verila, že tam je kus slona a tak som sa mu dosť vyhýbala. To je tak keď ľudia vymyslia také milé pomenovania na sladkosti :). Moje deti ten názov nepoznajú zato si pýtajú tú skvelú roládu s banánom a tá u nás mizne rýchlejšie ako sa stihnem pozerať.
Recept
Najchutnejšie slonie slzy
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
- Na roládu
3 vajíčka
80g hl. múky
20g kakaa
100g cukru
1/2čl pr. do pečiva
- Na plnku
1-2 banány (podľa možnosti rovné)
1 vanilkový puding šľahaný za studena (olé)
250ml studeného mlieka
1 vanilkový cukor
50g masla izbovej teploty
Postup
- Začneme roládou. Na to vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista. Bielka vyšľaháme osobitne do peny. Je dôležité, aby boli vajíčka dobre nadýchané aby bola neskôr piškóta hebká.
- Následne k žĺtkom preosejeme múku a kakao ako aj prášok do pečiva a pomaly primiešame k vajíčku. Už len pomalými pohybmi primiešame bielka, nanesieme na papier na pečenie a necháme piecť v predhriatej rúre pri 180C ca. 15 minút.
- Na stôl si už počas pečenia položíme jednú kuchynskú utierku a akonáhle je roláda hotová, preložíme ju aj s papierom na utierku a zarolujeme. Takto necháme vychladnúť, až potom odrolujeme.
- Na plnku si vyšľaháme mlieko s pudingom ako aj vanilkovým cukrom do tuhej peny. Pomaly ešte primiešame maslo až vznikne hladká plnka.
- Roládu pomaly odmotáme a odstránime z nej tiež papier na pečenie. Na vnútro rolády nanesieme ca. 1/2 plnky a do stredu položíme banán. Potom roládu prerolujeme a vytvoríme tak tvar slzy. Na záver už len povrch rolády pomažeme zvyšnou plnku a necháme aspoň 2 hodiny oddychovať v chladničke pred nakrojením.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Najchutnejšie slonie slzy
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.