bezmäsité špenátové halušky

Recept do 15 minút- Špenátové halušky s omáčkou z údeného syra

Výborné, jednoduché jedlo bohaté na železo.

Potrebujete:

  • 200g čerstvého (alebo mrazeného) špenátu
  • 1 cibuľa
  • 150ml vody
  • 1 PL soľ
  • 1 vajíčko
  • Ca 300g hrubej múky

 Na omáčku:

  • 3PL masla
  • 3PL hl. Múky
  • 200ml vývaru
  • 100ml sladkej smotany
  • 50g údeného syra
  • Soľ, čierne korenie

 

Postup:

  1. Cibuľu opražíme do zlatista na troche oleja a pridáme špenátové listy pokrájané na menšie kúsky. Necháme spolu 2min dusiť. Medzitým dochute soľou a čierným korenim. Kdo ma rád, pridá tiež sušený cesnak.
  2. Keď špenát zmenší svoj objem, vypneme sporák a prilejeme vodu. Necháme dobre vychladnúť. Studenú špenátovú zmes potom rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
  3. Ca 2 litre vody necháme zovrieť. Keď zovrie, pridáme 1 PL soli.
  4. Medzitým vložíme studený a rozmixovaný špenát do misky, pridáme vajíčko, soľ a postupne prisýpame múku. Zakaždým dobre vareškou premiešame. Keď je cesto tak tuhé, že sa na vareške začne lepiť a aj chvíľku ostane prilepené, tak je pripravené na varenie.
  5. Haluškovačom pretlačíme halušky a tie necháme variť vo vode pokiaľ nevyplávajú na povrch (ca.2min.). Potom ich vybrebieme z vody a polejeme výdatne olejom aby sa nezlepili.
  6. Na omáčku najskôr opražíme múku s maslom a keď začne zmes dostávať zlatistú farbu, tak zalejeme vývarom a odložíme zo sporáka.
  7. Dobre rozmiešame, pokiaľ zaniknú všetky hrudky. Prilejeme smotanu a vrátime na šporák.
  8. Na záver pridáme pokrájaný alebo postrúhaný tvrdý syr a za miešania necháme zovrieť. Na záver dochutíme soľou a čiernym korením.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*