Pohánka- ako ju pripraviť?

Pohánka je skvelá bezlepková obilnina, ktorú poznali už naše staré mamy. Je mimoriadne zdravá a to nielen pre ľudí, ktorí trpia na celiakiu. Je výborným zdrojom vlákniny a látky rutín, ktorá pôsobí protizápalovo. Mimo iného je pohánka tiež výborným zdrojom minerálov ako horčík či magnézium.

Spôsobov je využitia je mnoho, od prílohy na spôsob ryže po kaše (porridge), šaláty ale takisto aj ako príloha v polievke či v sladkých dezertoch. Jej príprava je jednoduchá, túto vám v nasledujúcom odseku popíšem. Ja osobne ju veľmi obľubujem jesť ako bezmäsitý hlavný pokrm spolu s grilovanou či pečenou zeleninou. Veľmi odporúčam vyskúšať aj túto variantu.

Suroviny:

  • 100g pohánky
  • 150ml vody alebo vývaru
  • Soľ, čierne korenie

Príprava:

  • Pohánku krátko opláchneme pod tečúcou vodou.
  • Potom ju dáme do hrnca a zalejeme ju studenou vodou. Pridáme soľ a necháme zovrieť.
  • Potom pohánku prikrytú na miernom ohni varíme 15 minút a ešte ďaľších 10-15 minút necháme mimo ohňa prikrytú oddychovať.
  • Ďalej spracujeme podľa chuti napríklad tak, že zmiešame s grilovanou či pečenou zeleninou.
  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *