Táto rýchla kelová polievka patrí k tradičným receptom aké poznáte z detstva. Na jej prípravu vám postačí zopár základnych surovín, ktoré máte bežne doma. Výsledkom je chutná a sýta polievka, čo zahreje.
Suroviny:
- 1/2 kelu
- 1 cibuľa
- 2 párky alebo kus údeného mäsa
- 1/2 PL sušeného oregána
- 2 PL múky
- 1 čl sladkej papriky
- 2 zemiaky
- 1,5 l vody/ vývaru
- Soľ, čierne korenie, drtená rasca
Postup:
- Jednu malú cibuľu pokrájame nadrobno a necháme na oleji opekať do zlatista.
- Párky pokrájame na drobno a pridáme k cibuli a posypeme oregánom. Spolu opekáme.
- Medzitým si pokrájame kel na jemné pásiky.
- Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky.
- Keď cibuľa dostane zlatistú farbu, tak ju poprášime hladkou múkou a pridáme sladkú červenú papriku. Krátko popražíme.
- Zalejeme vodou (alebo vývarom) a dobre rozmiešame aby zaninkli prípadne hrudky.
- Pridáme pokrájaný kel a zemiaky. Polievku osolíme, okoreníme čiernym korením a kmínom a v otvorenom hrnci (inak by nám vyvrela kedže obsahuje múku).
- Varíme ca 20 minút pokiaľ krúpy zmäkknú (pomleté krúpy sú po 20min. hotové, ak použijete celé krúpy tak treba predĺžiť čas varenia na 35-40 minút).
- Kdo chce dochutí na záver trochou čili alebo sušený cesnak pre výraznejšiu chuť.
Tento recept patrí do kategórie – Polievky.