Tento slaný koláč z jedného plechu som prvýkrát vyskúšala u mojej ruskej známej a veľmi ma prekvapila kombinácia nadýchaného cesta s chrumkavou kôrkou s mäsovo-zemiakovou plnkou. Výborný jednoduchý pokrm, vhodný tiež na pohostenie či na piknik. Takisto možnosť využitia zvyškov zemiakovej kaše.
Suroviny na cesto:
- 500g hl. múky
- 20g čerstvých kvasníc +1PL kr. cukru na kvások
- 250ml cmaru (Buttermilk) alebo kefíru
- ca. 100ml vlažnej vody
- 20ml olivového oleja alebo 30g masla izbovej teploty
- 2čl soli
Na plnku:
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- 500g zemiakov uvarených v šupe (prípadne zvyšok zemiakov/zemiakovej kaše)
- 1 cibuľa
- soľ, čierne korenie
Okrem toho
- 1 vajíčko na potretie
Postup:
- Zemiaky dáme variť v šupe do mäkka a potom necháme vychladnúť a ošúpeme. Zatiaľ čo sa varia si pripravíme cesto.
- Droždie si rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Necháme stáť 5 minút. Podrobný popis výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Do misky na miesenie dáme múku, soľ, cmar, olej alebo maslo a kvások. Postupne pridávame vodu a miesime aspoň 10 minúť pokiaľ vznikne elastické cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme stáť 20 minút. Potom si pripravíme plnku.
- Cibuľku opražíme do zlatista a pridáme mäso, ktoré dochutíme soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a čili. Pražíme ca. 5-10 minút až sa mäsu zatiahnú póry.
- Po 20 minútach cesto rozdelíme na 2 diely a oba vyvaľkáme na veľkosť velkého plechu.
- Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme.
- Spodný diel cesta položíme na plech. Na to poukladáme pokrájané zemiaky. Potom prerozdelíme rovnomerne opraženú cibuľku a mäso a jemne ho pritlačíme tak aby pokrývalo celú plochu cesta až na kraje, tie by mali ostať bez plnky.
- Na vrch položíme druhý plát cesta, do ktorého vidličkou urobíme na pár miestach vpichy a kraje spodného a vrchného cesta pritlačíme. Na záver potrieme vrch rozmiešaným vajíčkom.
- Cesto pečieme pri 180C najskôr 20 minút. Potom vyberieme, vrch potrieme zvyšným vajíčkom a necháme ešte 10-15minút zapekať do zlatista.
- Krájame až po vychladnutí.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadnite sem
Novinky
Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€
Viac o kurze Buchty nájdete tu
Novinka
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách
Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]
-
Plnený baklažán
Ak máte radi baklažán či cuketu, tak určite ste už vyskúšali aj variantu s plnkou. Môj trik spočíva v tom, že baklažán či cuketu najskôr necháme grilovať či piecť na panvici na sucho (bez oleja) až je dužina mäkká a celá zelenina dostane skvelú praženú arómu a až potom ju […]
-
Omáčka na cestoviny Niva bez smotany
Je to zaujímavé, ale u nás sa Nivová omáčka nikdy nepripravovala zo smotanou a bola tak nielen omnoho menej kalorická ale takisto ľahšia na strávenie. Preto sa chcem o tento recept, kde základ tvorí jednoduchá biela omáčka, aj s vami podeliť. Príprava vám potrvá menej ako 10 minút, stojí to […]
-
Super rýchle hrnčekové brownies
Máte chuť čokolády? Tieto brownies sú skvelou voľbou, intenzívna chuť čokolády, krásne mäkké cesto a všetko bez váženia.