Slaný koláč ‘Pirog’ plnený hovädzím mäsom

Tento slaný koláč z jedného plechu som prvýkrát vyskúšala u mojej ruskej známej a veľmi ma prekvapila kombinácia nadýchaného cesta s chrumkavou kôrkou s mäsovo-zemiakovou plnkou. Výborný jednoduchý pokrm, vhodný tiež na pohostenie či na piknik. Takisto možnosť využitia zvyškov zemiakovej kaše.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvých kvasníc +1PL kr. cukru na kvások
  • 250ml cmaru (Buttermilk) alebo kefíru
  • ca. 100ml vlažnej vody
  • 20ml olivového oleja alebo 30g masla izbovej teploty
  • 2čl soli

Na plnku:

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 500g zemiakov uvarených v šupe (prípadne zvyšok zemiakov/zemiakovej kaše)
  • 1 cibuľa
  • soľ, čierne korenie

Okrem toho

  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

  • Zemiaky dáme variť v šupe do mäkka a potom necháme vychladnúť a ošúpeme. Zatiaľ čo sa varia si pripravíme cesto.
  • Droždie si rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Necháme stáť 5 minút. Podrobný popis výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ, cmar, olej alebo maslo a kvások. Postupne pridávame vodu a miesime aspoň 10 minúť pokiaľ vznikne elastické cesto.
  • Cesto prikryjeme a necháme stáť 20 minút. Potom si pripravíme plnku.
  • Cibuľku opražíme do zlatista a pridáme mäso, ktoré dochutíme soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a čili. Pražíme ca. 5-10 minút až sa mäsu zatiahnú póry.
  • Po 20 minútach cesto rozdelíme na 2 diely a oba vyvaľkáme na veľkosť velkého plechu.
  • Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme.
  • Spodný diel cesta položíme na plech. Na to poukladáme pokrájané zemiaky. Potom prerozdelíme rovnomerne opraženú cibuľku a mäso a jemne ho pritlačíme tak aby pokrývalo celú plochu cesta až na kraje, tie by mali ostať bez plnky.
  • Na vrch položíme druhý plát cesta, do ktorého vidličkou urobíme na pár miestach vpichy a kraje spodného a vrchného cesta pritlačíme. Na záver potrieme vrch rozmiešaným vajíčkom.
  • Cesto pečieme pri 180C najskôr 20 minút. Potom vyberieme, vrch potrieme zvyšným vajíčkom a necháme ešte 10-15minút zapekať do zlatista.
  • Krájame až po vychladnutí.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*