slany kolac pirog_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Slaný koláč ‘Pirog’ plnený hovädzím mäsom

Tento pokrm z jedného plechu som prvýkrát vyskúšala u mojej ruskej známej a veľmi ma prekvapila kombinácia nadýchaného cesta s chrumkavou kôrkou s mäsovo-zemiakovou plnkou. Výborný jednoduchý pokrm, vhodný tiež na pohostenie či na piknik. Takisto možnosť využitia zvyškov zemiakovej kaše.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvých kvasníc +1PL kr. cukru na kvások
  • 250ml cmaru (Buttermilk) alebo kefíru
  • ca. 100ml vlažnej vody
  • 20ml olivového oleja alebo 30g masla izbovej teploty
  • 2čl soli

Na plnku:

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 500g zemiakov uvarených v šupe (prípadne zvyšok zemiakov/zemiakovej kaše)
  • 1 cibuľa
  • soľ, čierne korenie

Okrem toho

  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

  • Zemiaky dáme variť v šupe do mäkka a potom necháme vychladnúť a ošúpeme. Zatiaľ čo sa varia si pripravíme cesto.
  • Droždie si rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Necháme stáť 5 minút. Podrobný popis výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ, cmar, olej alebo maslo a kvások. Postupne pridávame vodu a miesime aspoň 10 minúť pokiaľ vznikne elastické cesto.
  • Cesto prikryjeme a necháme stáť 20 minút. Potom si pripravíme plnku.
  • Cibuľku opražíme do zlatista a pridáme mäso, ktoré dochutíme soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a čili. Pražíme ca. 5-10 minút až sa mäsu zatiahnú póry.
  • Po 20 minútach cesto rozdelíme na 2 diely a oba vyvaľkáme na veľkosť velkého plechu.
  • Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme.
  • Spodný diel cesta položíme na plech. Na to poukladáme pokrájané zemiaky. Potom prerozdelíme rovnomerne opraženú cibuľku a mäso a jemne ho pritlačíme tak aby pokrývalo celú plochu cesta až na kraje, tie by mali ostať bez plnky.
  • Na vrch položíme druhý plát cesta, do ktorého vidličkou urobíme na pár miestach vpichy a kraje spodného a vrchného cesta pritlačíme. Na záver potrieme vrch rozmiešaným vajíčkom.
  • Cesto pečieme pri 180C najskôr 20 minút. Potom vyberieme, vrch potrieme zvyšným vajíčkom a necháme ešte 10-15minút zapekať do zlatista.
  • Krájame až po vychladnutí.
  • Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Tieto srdiečka z jednoduchého maslového cesta sú krásne krehké a ich príprava vám nezaberie veľa času. Na inšpiráciu som použila recept mojej starej mamy na mrežovník. Potrebujete: Postup:


  • Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Sviatok svätého valentína sa blíži a jeden z mnohých spôsobov ako hýčkať vaších drahých je aj chutným jedlom, lebo ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok :). V najbližšie dni vám preto prinesiem zopár chutných receptov, ktoré určite zvládnete k tomuto sviatku aj vy doma pripraviť. Dnes začnem touto […]


  • Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml. Suroviny na (odpaľované) cesto1: Suroviny […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *