slany kolac pirog_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Slaný koláč ‘Pirog’ plnený hovädzím mäsom

Tento pokrm z jedného plechu som prvýkrát vyskúšala u mojej ruskej známej a veľmi ma prekvapila kombinácia nadýchaného cesta s chrumkavou kôrkou s mäsovo-zemiakovou plnkou. Výborný jednoduchý pokrm, vhodný tiež na pohostenie či na piknik. Takisto možnosť využitia zvyškov zemiakovej kaše.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvých kvasníc +1PL kr. cukru na kvások
  • 250ml cmaru (Buttermilk) alebo kefíru
  • ca. 100ml vlažnej vody
  • 20ml olivového oleja alebo 30g masla izbovej teploty
  • 2čl soli

Na plnku:

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 500g zemiakov uvarených v šupe (prípadne zvyšok zemiakov/zemiakovej kaše)
  • 1 cibuľa
  • soľ, čierne korenie

Okrem toho

  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

  • Zemiaky dáme variť v šupe do mäkka a potom necháme vychladnúť a ošúpeme. Zatiaľ čo sa varia si pripravíme cesto.
  • Droždie si rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Necháme stáť 5 minút. Podrobný popis výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ, cmar, olej alebo maslo a kvások. Postupne pridávame vodu a miesime aspoň 10 minúť pokiaľ vznikne elastické cesto.
  • Cesto prikryjeme a necháme stáť 20 minút. Potom si pripravíme plnku.
  • Cibuľku opražíme do zlatista a pridáme mäso, ktoré dochutíme soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a čili. Pražíme ca. 5-10 minút až sa mäsu zatiahnú póry.
  • Po 20 minútach cesto rozdelíme na 2 diely a oba vyvaľkáme na veľkosť velkého plechu.
  • Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme.
  • Spodný diel cesta položíme na plech. Na to poukladáme pokrájané zemiaky. Potom prerozdelíme rovnomerne opraženú cibuľku a mäso a jemne ho pritlačíme tak aby pokrývalo celú plochu cesta až na kraje, tie by mali ostať bez plnky.
  • Na vrch položíme druhý plát cesta, do ktorého vidličkou urobíme na pár miestach vpichy a kraje spodného a vrchného cesta pritlačíme. Na záver potrieme vrch rozmiešaným vajíčkom.
  • Cesto pečieme pri 180C najskôr 20 minút. Potom vyberieme, vrch potrieme zvyšným vajíčkom a necháme ešte 10-15minút zapekať do zlatista.
  • Krájame až po vychladnutí.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *