slovensky recept_argilli_Slaný koláč 'Pirog' plnený hovädzím mäsom

Slaný koláč ‘Pirog’ plnený hovädzím mäsom

Tento slaný koláč z jedného plechu som prvýkrát vyskúšala u mojej ruskej známej a veľmi ma prekvapila kombinácia nadýchaného cesta s chrumkavou kôrkou s mäsovo-zemiakovou plnkou. Výborný jednoduchý pokrm, vhodný tiež na pohostenie či na piknik. Takisto možnosť využitia zvyškov zemiakovej kaše.

Suroviny na cesto:

  • 500g hl. múky
  • 20g čerstvých kvasníc +1PL kr. cukru na kvások
  • 250ml cmaru (Buttermilk) alebo kefíru
  • ca. 100ml vlažnej vody
  • 20ml olivového oleja alebo 30g masla izbovej teploty
  • 2čl soli

Na plnku:

  • 500g mletého hovädzieho mäsa
  • 500g zemiakov uvarených v šupe (prípadne zvyšok zemiakov/zemiakovej kaše)
  • 1 cibuľa
  • soľ, čierne korenie

Okrem toho

  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

  • Zemiaky dáme variť v šupe do mäkka a potom necháme vychladnúť a ošúpeme. Zatiaľ čo sa varia si pripravíme cesto.
  • Droždie si rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Necháme stáť 5 minút. Podrobný popis výrobu kvásku nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ, cmar, olej alebo maslo a kvások. Postupne pridávame vodu a miesime aspoň 10 minúť pokiaľ vznikne elastické cesto.
  • Cesto prikryjeme a necháme stáť 20 minút. Potom si pripravíme plnku.
  • Cibuľku opražíme do zlatista a pridáme mäso, ktoré dochutíme soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a čili. Pražíme ca. 5-10 minút až sa mäsu zatiahnú póry.
  • Po 20 minútach cesto rozdelíme na 2 diely a oba vyvaľkáme na veľkosť velkého plechu.
  • Zemiaky ošúpeme a pokrájame na plátky. Osolíme.
  • Spodný diel cesta položíme na plech. Na to poukladáme pokrájané zemiaky. Potom prerozdelíme rovnomerne opraženú cibuľku a mäso a jemne ho pritlačíme tak aby pokrývalo celú plochu cesta až na kraje, tie by mali ostať bez plnky.
  • Na vrch položíme druhý plát cesta, do ktorého vidličkou urobíme na pár miestach vpichy a kraje spodného a vrchného cesta pritlačíme. Na záver potrieme vrch rozmiešaným vajíčkom.
  • Cesto pečieme pri 180C najskôr 20 minút. Potom vyberieme, vrch potrieme zvyšným vajíčkom a necháme ešte 10-15minút zapekať do zlatista.
  • Krájame až po vychladnutí.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*