makove rezy_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Makové rezy s jahodovou dreňou

Moja celá rodina má rada koláče pripravené z maku. Dodávku maku ešte stále zadovážuje moja mama ?, ktorá ho pestuje doma a taký domáci mak je proste dobrota na nezaplatenie. Tieto rezy sú výborným chutným letným dezertom na ktorý možno použiť tak čerstvé ako aj zamrazené ovocie. Namiesto jahôd samozrejme môžete použiť aj napríklad maliny.

Na piškótové cesto potrebujete:

  • 150g kr. Cukru
  • 4 vajíčka
  • 100g zomletého maku
  • 100g hl.múky
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml vody
  • 100ml oleja

Na jahodovú vrstvu potrebujete:

  • 250 g jahôd (čerstvých alebo jahodovú mrazenú dreň)
  • 500g ovocnej šťavy (najlepšie s jahodovou alebo malinovou príchuťou)
  • 2PL kr. cukru (normálneho alebo trstinového)
  • 2 balenia červeného tortového želé

Na smotanovú vrstvu potrebujete:

  • 500g jemného tvarohu
  • 250g kyslej smotany
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny
  • 5PL práškového cukru
  • citrónová kôra

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme olej a ešte krátko šľaháme.
  • Následne pridáme mak, múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vodu. K vzniknutému cestu pomalým pohybom primiešame bielkový sneh.
  • Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (môj plech má 33x22cm) a v predhriatej rúre pri 160C ca. 40min. pečieme do zlatista.
  • Keď piškóta vychladne, tak okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Na tvarohovú vrstvu zmiešame tvaroh, cukor, kyslú smotanu a citrónovú kôru.
  • Želatínu zalejeme 3PL teplej vody a vložíme do hnrca. Ten krátko (max. 30sek.) nahrejeme, aby bol hrniec horúci, ale aby sa želatína neprehriala. Následne želatínu miešame až sa úplne roztopí.
  • Potom do želatíny pridáme za 1PL tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Želatínu nalejeme do zvyšnej tvarohovej zmesi a dobre premiešame.
  • Tvarohovú zmes nalejeme na piškôtu, zarovnáme a necháme pol hodinu tuhnúť v chlade.
  • Na jahodovú vrstvu dáme do hrnca jahody, ako aj ovocnú šťavu a cukor a odokryte necháme ca. 10min. variť. Potom hrniec odstavíme z ohňa a za stáleho miešania vysypeme tortové želé a miešame až sa táto zmes zahustí.
  • Jahodovú zmes necháme ešte 10minút chladnúť a potom ju pomocou naberačky nanesieme na stuhnutú tvarohovú zmes. Necháme v chladničke minimálne hodinu chladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


One Comment

  1. Pingback: 10 veľkonočných receptov - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *