jablkovy pernik_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Lahodný jablkový perník s makom, hrčekový recept

Túto kombináciu maku a jabĺk mám výnimočne rada pri štrúdle či kysnutom koláči a tak som si pomyslela, že prečo nevyskúšať aj pri perníku? A poviem vám, super dobrota. Opäť raz niečo pre milovníkov maku. Šálku som zvolila tentoraz kávovú s objemom 150ml.

Suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 1 šálka kr.cukru
  • 3 PL kakaa
  • 1,5 šálky hladkej alebo polohrubej múky
  • 1 šálka maku (nepomletého)
  • 2 jablká pokrájané na drobno
  • 1 balenie kypriaceho prášku (do perníka) alebo obyčajného
  • 1 čl perníkového korenia
  • 1 šálka oleja
  • 1 šálka mlieka (Rastlinného mlieka)
  • džem (napríklad jahodový)
  • na polevu 150g čokolády +3 PL Oleja

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny. Pridáme olej a ešte 2-3 minúty šľaháme. Prilejeme mlieko.
  • Následne pridáme suché položky cesta – kakao, múku, perníkové korenie a kypriaci prášok do perníka.
  • Jablká si postrúhame na hrubo a pridáme k cestu ako aj mak a dobre premiešame.
  • Cesto vylejeme do vymestenej formy na pečenie (25x30cm).
  • Dáme piecť do predhriatej rúry pri 180C na ca. 30 minút.
  • Potom necháme vychladnúť a do cesta urobíme pár vpichov aby nám do ních neskôr natiekla poleva.
  • Na polevu si dáme do hrnca vodu, nad to položíme nerezovú misku do ktorej dáme čokoládu aj s olejom a necháme ich roztopiť.
  • Medzitým si potrieme cesto výdatne džemom a keď je poleva tekutá vylejeme ju na džem a rozotrieme. Necháme vychladnúť a potom pokrájame perník na kocky.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *