kremova zeleninova polievka_lydia_argilli_food_photography_food_styling_slovensky_foodblog

Krémová zeleninová polievka

Táto polievka vás prekvapí krásne krémovitou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Táto vám nezaberie viac ako 25 minút a výsledok bude stáť za to. Zeleninu môžete obmienať podľa potreby, nezabudnite len tvrdú zeleninu (ako mrkvu) pokrájať na menšie kusy aby sa rýchlo uvarila. Brokolicu, či hrášok stačí pridať aj úplne na konci varenia, tieto potrebujú maximálne 3-4 minúty na to aby boli mäkké a takto si zachovajú krásnu zelenú farbu.

Suroviny:

  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 1/2 kalerábu
  • 1/2 póru
  • 3 zemiaky
  • 1 šálka hrášku
  • kus brokolice (asi 1/4)
  • petržlenová vňať
  • 1 PL hl. múky
  • 2 PL masla
  • 1,5l vody/vývaru
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • soľ, čierne korenie, kmín
https://youtube.com/shorts/KdqTFPfn-sc?feature=share

Postup:

  • Cibuľu pokrájame na drobno na kocky a dáme do hrnca spolu s olejom a maslom. Pomaly opekáme.
  • Zatiaľ si očistíme zeleninu – mrkvu, kaleráb, pór a pridáme k cibuli. Pražíme.
  • Zemiaky a brokolicu a hrášok si takisto pripravíme a odložíme stranou.
  • Keď je zelenina v hrnci asi 5 minút, poprášime ju múkou, pridáme zemiaky pokrájané na malé kocky a zalejeme vodou. Dochutíme soľou, čiernym korením a kmínom.
  • Necháme zovrieť a potom varíme 10 minút na miernom ohni.
  • Potom pridáme brokolicu a hrášok a ešte 2-3 minúty povaríme. Nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu.
  • Na záver posypeme polievku s na jemno posekanou petržlenovú vňaťou a môžeme servŕovať.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


  • Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Výborná príloha ku grilovaniu – zelenina v jogurte

    Azda každý keď je pozvaný na grilovanie v záhrade prinesie niečo pečené alebo nejaký ten šalát. Ale táto príloha za šalátmi nijak nezaostáva. Práve naopak, je vždy u nás ako prvá zjedená. Zeleninu možno obmieňať, ja osobne preferujem mrkvu, cuketu, baklažán. Odporúčam kúpiť kvalitný jogurt, najlepšie s vyšším podielom tuku, […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *