Táto polievka vás prekvapí krásne krémovitou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Táto vám nezaberie viac ako 25 minút a výsledok bude stáť za to. Zeleninu môžete obmienať podľa potreby, nezabudnite len tvrdú zeleninu (ako mrkvu) pokrájať na menšie kusy aby sa rýchlo uvarila. Brokolicu, či hrášok stačí pridať aj úplne na konci varenia, tieto potrebujú maximálne 3-4 minúty na to aby boli mäkké a takto si zachovajú krásnu zelenú farbu.

Suroviny:
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 1/2 kalerábu
- 1/2 póru
- 3 zemiaky
- 1 šálka hrášku
- kus brokolice (asi 1/4)
- petržlenová vňať
- 1 PL hl. múky
- 2 PL masla
- 1,5l vody/vývaru
- 100ml šľahačkovej smotany
- soľ, čierne korenie, kmín
Postup:
- Cibuľu pokrájame na drobno na kocky a dáme do hrnca spolu s olejom a maslom. Pomaly opekáme.
- Zatiaľ si očistíme zeleninu – mrkvu, kaleráb, pór a pridáme k cibuli. Pražíme.
- Zemiaky a brokolicu a hrášok si takisto pripravíme a odložíme stranou.
- Keď je zelenina v hrnci asi 5 minút, poprášime ju múkou, pridáme zemiaky pokrájané na malé kocky a zalejeme vodou. Dochutíme soľou, čiernym korením a kmínom.
- Necháme zovrieť a potom varíme 10 minút na miernom ohni.
- Potom pridáme brokolicu a hrášok a ešte 2-3 minúty povaríme. Nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu.
- Na záver posypeme polievku s na jemno posekanou petržlenovú vňaťou a môžeme servŕovať.
-
Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec
Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup: