Keď som s rodinou trávila dovolenku vo francúzsku, tak sme každé ráno odštartovali s bagetou a celá rodina sa už nevedela tohto okamihu dočkať. Francúzska bageta je naozajstná lahôdka, krásne chrumkavá zvonku a mäkkučká zvnútra. Moje deti toľko básnili o tejto bagete, že keď sme odchádzali domov, zaobstarala som si špeciálny plech na bagety a sľúbila, že im takú pripravím aj doma a slovo som dodržala.
Jump to Recipe

V skutočnosti špeciálnych plech na bagetu nepotrebujete, ale o dosť to pomôže príprave. Cesto sa totiž kladie na dokysnutie do formy a tá cestu potom dodáva správnu formu. Takisto je perferovaná (teda s dierkami) a to pomôže lepšie šíriť teplotu počas pečenia. Ak však formu nemáte, nič sa nedeje. Stačí ak odopriet cesto z oboch strán alobalom zrolovaným do šúľca a cesto odstane takisto pekne vo forme.
Ako doľahnúť tú správnu chrumkavosť?
Tento trik poznám z pečenia domáceho chleba. Dôležité je trúbu dobre nahriať a tesne predtým ako vložíte plech s cestom do trúby dať na spodok malú nádobu (najlepšie z nerezu) s vodou a tá voda sa vyparí počas pečenia čo spraví presne tento krásne chrumkavý obal na vašom ceste.
Recept
Domáca francúzska bageta s cheddar syrom
Course: Pečieme, Pečivo4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
500g hl múky
1/2 čerstvého droždia
1PL soli
20ml oleja
1čl octu
ca 350ml vody
50g cheddar syru
Postup
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu Múku zmiešame s olejom, octom, kváskom, soľou a pridávame po malých množstvách vodu.
- Na záver primiešame postrúhaný cheddar syr. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
- Cesto rozdelíme na 4 kusy a vygúľame na šúlce. Tie dáme s odstupom na plech (optimálne na bagety) a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť.
- Na záver spravím žiletkou pár zárezov a potom vložíme do horúcej trúby a pečieme pri 200C ca 30 minút do zlatista.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Pomocníci do kuchyne*


Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
213 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV