Orechový závin

Táto orechová plnka pekne drží tvar a chuti šťavnato v klasickom kysnutom závine.

Recept na základne cesto na závin – https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/

Na plnku potrebujete:

  • 200g na jemno pomletých orechov (vlaššské/liskovce)
  • 50g na hrubo posekaných orechov
  • 2PL strúhanky (alebo za 2PL pomletých detských piškôt)
  • 200ml mlieka
  • 50g kr. cukru
  • 2PL sušených hrozienok
  • 1 veľké jablko

Postup:

  • Podľa základného cesta si pripravíme kysnuté cesto, ktoré necháme prikryté ca. 1 hod. kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to necháme mlieko s cukrom zovrieť. Do horúceho mlieka vložíme hrozienka, orechy, strúhanku a dobre premiešame. Necháme 5min. nabopnať. Potom pridáme jablko postrúhané na hrubo a premiešame.
  • Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche vygúľame do obdĺžnika. Cesto potrieme maslom a nanesieme na 2/3 cesta plnku. Cesto zavinieme tak, aby cesto bez plnky bolo na konci závinu. Oba konce závinu dobre uzavrieme.
  • Cesto prenesieme na plech a prikryté necháme ešte 20min. kysnúť.
  • Potom do cesta urobíme na 2-3 miestach vidličkou malé vpichnutie zo strany a vrch cesta potrieme žĺtkom.
  • Cesto pečieme ca. 25 min. pri 170C do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*