Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

Tento Snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade a takto ho tam môžete nechať kysnúť aj cez noc. Verzia z Feta syrom sa volá pogaca. Skvelé cesto tiež na prípravu pagáčov.

Jump to Recipe

Kysnuté žemle s feta syrom pogaca

Recipe by lydia.argilli
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

suroviny

  • 500g polohrubej múky

  • 1 vajíčko + 1 žĺtok na potretie

  • 1PL soli

  • 2PL oliv. oleja

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások

  • 80-100g masla izbovej teploty na potretie

  • voda (ca. 200ml)

  • mlieko 50ml

  • 200g syra Feta

  • petržlenová vňať

  • soľ, čierne korenie, čili

Postup

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, olejom a pridávame po malých množstvách vodu.
    Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
  • Následne cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý diel cesta rozvaľkáme na kruh o veľkosti plechu, natrieme ho po celej ploche maslom a položíme na plech. Následne zopakujeme aj so zvyšným cestom. Výsledkom by mal byť sandwich z cesta a masla. Takto pripravené prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na noc prípadne na 1/2 dňa pomaly kysnúť do chladničky.
  • Pripravíme si plnku. Na to si  Feta syr si rozdrobíme do misky. Pridáme na drobno posekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie prípadne čili a premiešame.
  • Potom cesto rozdelíme na ca 4 kusy. Každý vygúľame na kruh a potom ho nožom narežeme na osminy. Na koniec cesta dáme na lyžičku plnky, potom cesto zarolujeme podobne ako croissant a položíme na plech. Prikryté necháme ešte 30 minút kysnúť.
  • Na záver povrch žemličiek pomažeme žĺtkom a posypeme sézamom. Pečieme pri 200C ca. 30 minút do zlatista. Pozrite si takisto videorecept.

Recipe Video



Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Populárne recepty

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*