Základné domáce plundrové cesto

Toto cesto pozná väčšina z nás ako polotovar. Jeho typickým znakom sú mnohé nadýchané vrstvy ako ich poznáme z croissantov alebo pagáčov.

Výroba domácej verzii tohoto cesta je síce časovo náročnejšia ale na rozdiel od kupovaného cesta chutí to domáce aj pár dní po upečení stále rovnako dobre. Tento recept zdedila najskôr moja mama od babky a ja zas od nej.

Na jeho prípravu potrebujeme 2 rôzne cestá, ktoré sa potom viackrát prekladajú a tým vznikne tá známa štruktúra tohto cesta.

Cesto 1:

  • 500g hl. múky
  • 500g tuku (najlepšie maslo)

Cesto 2:

  • 500g hl. múky
  • 1 čerstvé droždie (40g)
  • 1Pl kr.cukru (na aktivovanie droždia)
  • 1 vajíčko +1 bielok (žĺtko ponechať na potretie)
  • 1 balenie kyslej smotany
  • Zhruba 2PL soli

Postup:

  • Droždie zmiešať s cukrom a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások. Potom zmiešať so soľou, vajíčkom, bielkom, smotanou (alebo bielym jogurtom) a kváskom a nechať aspoň 10.min. spolu miesiť. Potom cesto dať do uzavretej nádoby kysnúť. Ja som použila pomalé kysnutie a nechala cesto na noc v chladničke. Ráno som ho už len prihriala v mikrovlnke (ca. 1/2min).
  • Potom vypracovať tukové cesto. Na to miesiť maslo a múku až pokiaľ nevznikne elastické cesto.
  • Kvasnicové cesto rozgúlať na obdĺžnik a do stredu vložiť maslové cesto. Potom strany kvasnicového cesta obaliť okolo tukového cesta ako obálku a rozvaľkať opäť na obdĺžnik. Opäť poskladať ako obálku, prikyť a nechať oddychovať 30min.
  • Tento postup zopakovať ešte aspoň 3-4 krát.
  • Potom cesto rozvaľkať a ďalej spracovať do želanej podoby.

Priklad na chutný recept z tohto cesta tu: https://recepis.sk/2019/01/26/pagaciky-z-domaceho-listkoveho-cesta-podla-receptu-mojej-mamy/

One Comment

  1. Pingback: Špenátové trojuholníky z lístkového cesta - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*