23 februára, 2019
Makový závin s hrozienkami

Táto plnka pripomína trochu štrúdlu nakoľko je veľmi šťavnatá a dominuje cestu. Je to veľká dobrota.
Základné cesto tu – https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
Plnka:
- 200g maku
- 100g kr.cukru
- 2 jablká
- Za 2 hrste hrozienok
- Vanilkový cukor
- 2PL masla izbovej teploty
- Šálka horúceho mlieka
- Žĺtko na potretie
Postup:Základné cesto vypracovať, nechať vykysnúť. Potom premiesiť a rozdeliť na polku (z uvedeného množstva vyvstanú 2 záviny na dĺžku plechu). Každú pólku potom rozgúľať na obdĺžnik.
Pripraviť si plnku. Na to zomlieť mak na jemno a zaliať horúcim mliekom. Nechať krátko nabopnať. Pridať maslo, jablká postrúhané na hrubo, cukor, vanilkový cukor a dobre spolu premiešať.
Potom plnku lyžičkou rozotrieť plnku po celom ceste. Na záver posypať sušenými hrozienkami. Cesto pozdĺžne zatočiť do závinu a preložiť na plech. Posledná časť kde je cesto spojené by mala ostať na spodku plechu.
Povrch závinu ešte potrieť žĺtkom a potom nechať piecť pri 180°C ca. 25 min. do zlatista. Pred krájaním nechať úplne vychladnúť.