Pagáčiky z domáceho plundrovaného cesta podľa receptu mojej mamy

Tento recept som zdedila po mame, ktorá ma aj naučila ako si pripraviť plundrované cesto doma. Toto sa vyznačuje podobne ako pri lístkovom ceste mnohými vrstvami. Na prípravu treba 2 rôzne cestá, ktoré sa potom viackrát prekladajú a . Výroba cesta je časovo náročnejšia ale výsledok stojí za to.


Cesto 1:

  • 500g hl. múky
  • 500g tuku (najlepšie maslo)

Cesto 2:

  • 500g hl. múky
  • 1 čerstvé droždie (40g)
  • 1Pl kr.cukru (na aktivovanie droždia)
  • 1 vajíčko +1 bielok (žĺtko ponechať na potretie)
  • 1 balenie kyslej smotany
  • Zhruba 2PL soli

Postup:

  • Droždie zmiešať s cukrom a nechať 10min. postáť pokiaľ sa vytvorí kvások. Potom zmiešať so soľou, vajíčkom, bielkom, smotanou (alebo bielym jogurtom) a kváskom a nechať aspoň 10.min. spolu miesiť. Potom cesto dať do uzavretej nádoby kysnúť. Ja som použila pomalé kysnutie a nechala cesto na noc v chladničke. Ráno som ho už len prihriala v mikrovlnke (ca. 1/2min).
  • Potom vypracovať tukové cesto. Na to miesiť maslo a múku až pokiaľ nevznikne elastické cesto.Kvasnicové cesto rozgúlať na obdĺžnik a do stredu vložiť maslové cesto. Potom strany kvasnicového cesta obaliť okolo tukového cesta ako obálku a rozvaľkať opäť na obdĺžnik. Opäť poskladať ako obálku, prikyť a nechať oddychovať 30min.
  • Tento postup zopakovať ešte aspoň 3-4 krát.
  • Potom z cesta vykrojiť krúžky, tie položiť na plech, potrieť žĺtkom a posypať podľa chute syrom, sézamom, racsou a pod.
  • Piecť pri 200°c do zlatista (ca. 20min).


One Comment

  1. Pingback: Základné domáce lístkové cesto – Recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.