Karfiol zapečený v domácej bielej omáčke

Výborná príloha k mäsu alebo spolu so zemiakmi aj hlavné jedlo hotové za pár minút. Omáčka je krásne lahká a na rozdiel od holandskej omáčky aj nízsko kalorická.

Postup:

  • Na bielu omáčku najskôr v hrnci pomaly rozpustiť 30g masla a pridať 30g hl.múky. Spolu krátko popražiť a priliať 300ml vody/vývaru. Zobrať zo sporáka.
  • Dobre zoztrepať aby neboli hrudky a potom vrátiť opäť na sporák a za miešania nechať zovrieť až vnikne krémovitá omáčka. Tú dochutiť soľou a čierným korením a nechať krátko vychladnúť.
  • Medzitým karfiol rozobrať na ružičky a nechať v osolenej vode 10min. variť. Karfiol zliať.
  • Nádobu na zapekanie vytrieť maslom a do nádoby pridať karfiol.
  • Do bielej omáčky pridať ešte 1 celé vajíčko a 100ml sladkej smotany (prípadne bylinky podľa chute). Premiešať. Na záver pridať do omáčky 100g tuhého postrúhaného syra (gouda alebo eidam) a premiešať.
  • Omáčku vyliať na karfiol a nechať v trúbe pri 200°C zapekať ca. 30min. do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*