Základný recept na hrnčekový kváskový chlieb

V predchádzajúcich príspevkoch som vám popísala, prečo je kváskový chlieb zdravší ako kvasnicový a že kváskovanie nemusí byť komplikované ak vyskúšate moju hrnčekovú metódu.

Ak ste už začali vyrábať váš kvások podľa môjho postupu tak od dňa 5-7 je kvások pripravený na pečenie. A na taký základný chlebík vám prikladám recept tu.

Rozvkas:

  • kvások (ak ste ho chystali 5 dní tak bude mať logicky objem 5 šálok lebo 1 šálka za den)
  • 2 hrnčeky (ražnej) múky (hrnček o veľkosti espresso šálky – 50ml)
  • 1 hnrček vody

Chlebík:

  • rozkvas (p.hore)
  • 6 hrnčekov múky – ja používam špaldovú T650
  • ca. 1 šálka vody (závisí od hrúbky zomletia vašej múky)
  • 1čl soli
  • 1PL psyllium (možno vynechať ale dopomôže rastu cesta)
  • 1/2Pl medu alebo iného sladidla (javorový sirup)

Postup:

  • Večer si pripravíme rozvkas. Na to si do misky dáme náš kvások, pridáme múku a vodu a premiešame. Prikryjeme a necháme do rána stáť pri izbovej teplote.
  • Ráno najskôr odoberieme z rozvasu 1 šálku a dáme ho do čistého zaváraninového pohára – vyrobíme si z neho nový kvások. Stačí ho nakŕmiť 1 šálkou vody a múky a nechať 24 hodín oddychovať a toto opäť opakovať 5 dní.
  • Ale späť k chlebíku. Po odobratí zvyšok rozkvasu nalejeme do misky, pridáme najskôr šálku vody a premiešame.
  • Následne pridáme múku, psyllium a sladidlo ako aj soľ. Miesime, až vznikne elastické, nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme ešte pár kvapiek vody ak by bolo cesto tuhé, má byť vláčne.
  • Prikryjeme a necháme hodinu oddychovať. Potom ho opäť premiesime (stačí ho trochu ponaťahovať, alebo poprekladať, žiadne násilné miesenie) a zas hodinu necháme stáť.
  • Následne vyberieme z misky a na pomúčenej ploche tretí krát krátko premiesime a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme na 2 hodiny do ošiatky, ktorú si zvyknem dobre vymúčiť.
  • Potom chlebík preklopíme na papriek na pečenie. Zapneme si trúbu a náš liatinový chrnies necháme už 10 minút predhrievať pri 200C.
  • Zatiaľ oprášime prebytočbú múku a vyrobíme 1 záver (kdo chce dekorovať kľudne aj vicero :). Potom chlebík opatrne prenesieme do horúceho hrnca.
  • Ešte postiekame troškou obyčajnej vody (aby vznikla para a chlebík bol chrumkavá), hneď zavrieme dekel hrnca a necháme piecť ďaľších 50 minút.
  • Už len odokryjeme a dopečieme ca. 5 minút do chrumkava.
  • Necháme dobre vychladnúť. Odporúčam čerstvý chlebík krájať len veľmi zubkatým nožom a opatrne.
  • Po 1 dni státia už môžete rezať akýmkoľvek nožom :). Nezabudnite uskladniť chlebík tak, aby nevyschol, napríklad od vrecka.
  • Ak ho máte príliš veľa, kľudne môžete aj časť chlebíka zamraziť na neskôr.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Jednoduchý karamelový zákusok s ganache

    Jednoduchý karamelový zákusok s ganache

    Tento super jednoduchý zákusok spája chuť nadýchanej vanilkovej piškóty s intenzívnou karamelovou polevou a k tomu zakončenou čokoládovou polevou ganache. Ak hľadáte rýchli zákusok, ktorý zachutí celej rodine a to bez väčšej námahy, tak toto je správna voľba. Karamel Ako pripraviť karamel – 20 rád, ako sa vám vždy podarí […]


  • Videorecept- chlieb z panvice pita

    Videorecept- chlieb z panvice pita

    Na prípravu tohto chlebíka na spôsob arabského chlebu vám postačí jedna panvica, to je všetko Pita chlieb Recept


  • Bryndzová polievka z vývaru z halušiek

    Bryndzová polievka z vývaru z halušiek

    Ak varíte doma halušky či domáce cestoviny alebo rezance, vodu v ktorej ich varili nevyhadzujte. Naše staré mamy z nej vedeli pripraviť rôzne chutné polievky, od zemiakov, po cesnakovú či bryndzovú. Prečo použili túto vodu? Jednak, lebo je plná chuti od cestovín, takisto obsahuje škrob a tak je už hustejšia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*