V predchádzajúcich príspevkoch som vám popísala, prečo je kváskový chlieb zdravší ako kvasnicový a že kváskovanie nemusí byť komplikované ak vyskúšate moju hrnčekovú metódu.
Ak ste už začali vyrábať váš kvások podľa môjho postupu tak od dňa 5-7 je kvások pripravený na pečenie. A na taký základný chlebík vám prikladám recept tu.
Rozvkas:
- kvások (ak ste ho chystali 5 dní tak bude mať logicky objem 5 šálok lebo 1 šálka za den)
- 2 hrnčeky (ražnej) múky (hrnček o veľkosti espresso šálky – 50ml)
- 1 hnrček vody
Chlebík:
- rozkvas (p.hore)
- 6 hrnčekov múky – ja používam špaldovú T650
- ca. 1 šálka vody (závisí od hrúbky zomletia vašej múky)
- 1čl soli
- 1PL psyllium (možno vynechať ale dopomôže rastu cesta)
- 1/2Pl medu alebo iného sladidla (javorový sirup)
Postup:
- Večer si pripravíme rozvkas. Na to si do misky dáme náš kvások, pridáme múku a vodu a premiešame. Prikryjeme a necháme do rána stáť pri izbovej teplote.
- Ráno najskôr odoberieme z rozvasu 1 šálku a dáme ho do čistého zaváraninového pohára – vyrobíme si z neho nový kvások. Stačí ho nakŕmiť 1 šálkou vody a múky a nechať 24 hodín oddychovať a toto opäť opakovať 5 dní.
- Ale späť k chlebíku. Po odobratí zvyšok rozkvasu nalejeme do misky, pridáme najskôr šálku vody a premiešame.
- Následne pridáme múku, psyllium a sladidlo ako aj soľ. Miesime, až vznikne elastické, nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme ešte pár kvapiek vody ak by bolo cesto tuhé, má byť vláčne.
- Prikryjeme a necháme hodinu oddychovať. Potom ho opäť premiesime (stačí ho trochu ponaťahovať, alebo poprekladať, žiadne násilné miesenie) a zas hodinu necháme stáť.
- Následne vyberieme z misky a na pomúčenej ploche tretí krát krátko premiesime a vytvarujeme bochník, ktorý vložíme na 2 hodiny do ošiatky, ktorú si zvyknem dobre vymúčiť.
- Potom chlebík preklopíme na papriek na pečenie. Zapneme si trúbu a náš liatinový chrnies necháme už 10 minút predhrievať pri 200C.
- Zatiaľ oprášime prebytočbú múku a vyrobíme 1 záver (kdo chce dekorovať kľudne aj vicero :). Potom chlebík opatrne prenesieme do horúceho hrnca.
- Ešte postiekame troškou obyčajnej vody (aby vznikla para a chlebík bol chrumkavá), hneď zavrieme dekel hrnca a necháme piecť ďaľších 50 minút.
- Už len odokryjeme a dopečieme ca. 5 minút do chrumkava.
- Necháme dobre vychladnúť. Odporúčam čerstvý chlebík krájať len veľmi zubkatým nožom a opatrne.
- Po 1 dni státia už môžete rezať akýmkoľvek nožom :). Nezabudnite uskladniť chlebík tak, aby nevyschol, napríklad od vrecka.
- Ak ho máte príliš veľa, kľudne môžete aj časť chlebíka zamraziť na neskôr.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.