Kysnuté šišky plnené nuttelou

Ak máte radi šišky, tak určite vyskúšajte túto verziu s nutellou. Na prípravu budete potrebovať 2 vykrajovačky s podobným polomerom, najlepšie s 5 a 6cm. Potom, čo naplníte spodný kruh plnkou a položíte naň horný plát cesta, tak uzavriete dobre obe cestá a menšou vykrajovačkou odkrojíte nadbytočné cesto. Tak dostanete dokonalú kruhovú formu.

Jump to Recipe

Prečo sa oplatí vyskúšať tento recept

Doma vyrobená pochúťka čo zachutí najmä deťom

Pri výrobe šišiek od základu si môžete vychutnať uspokojenie z toho, že ste s láskou a starostlivosťou vytvorili niečo domáce. Proces miesenia cesta a tvarovania šišiek je terapeutický a zároveň obohacujúci.

Prispôsobiteľné náplne

Tieto šišky ponúkajú nekonečné možnosti kombinácie náplní podľa vašich chuťových preferencií, či už dávate prednosť sladkej Nutelle alebo ovocnej náplni z džemu.

Ideálne na zdieľanie

Tieto domáce šišky sa určite stanú hitom pre rodinu a priateľov. Či už ich podávate ako špeciálnu raňajkovú pochúťku alebo ako lahodný dezert, zaručene prinesú radosť na každé stretnutie.

Vyberte si spôsob prípravy na aký máte chuť

Hoci tento recept vyžaduje vyprážanie šišiek, môžete ich aj upiecť a získať tak zdravšiu alternatívu. Jednoducho ich položte na plech vystlaný pergamenovým papierom a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C 25-30 minút alebo dozlatista.

Alternatívne suroviny

Múka – Hladkú múku môžete nahradiť celozrnnou alebo špaldovou múkou. Ak použijete celozrnnú múku, aby ste dosiahli orechovejšiu chuť a pridali výživné látky. Nezabudnite však ponechať pomer celozrnnej a tradičnej hladkej múky 50:50 aby sa zachovala Ľahkosť cesta.

Cukor– Namiesto kryštálového cukru môžete použiť hnedý alebo kokosový cukor.

Čerstvé droždie– Ak nemáte k dispozícii čerstvé droždie, môžete použiť aktívne sušené droždie alebo instantné droždie. Pri prepočítavacom pomere sa riaďte pokynmi na obale, pretože sa môžu líšiť.

Teplé mlieko– Ak radšej nepoužívate mlieko, môžete ho nahradiť bezmliečnou alternatívou, napríklad mandľovým, sójovým alebo ovseným mliekom. Uistite sa, že je teplé, ale nie horúce, aby sa kvasnice správne aktivovali.

Maslo– Ak chcete použiť bezmliečnu variantu, môžete použiť vegánske maslo alebo margarín. Prípadne môžete použiť rastlinný alebo kokosový olej.

Nutella– Môžete použiť aj iné náplne, napríklad ovocné džemy, arašidové maslo, čokoládovú ganache alebo cukrársky krém. Experimentujte s rôznymi príchuťami, aby ste našli svoju obľúbenú kombináciu.

Recept

Kysnuté šišky plnené nuttelou

Recipe by lydia.argilliCourse: Pečieme, Vianočné pečenie
Servings

4

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

20

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 500g hladkej múky

  • 4 PL kr. Cukru

  • 20g čerstvého droždia

  • ca. 160ml teplého mlieka

  • 50g masla izbovej teploty

  • 20g práškového cukru

  • Tuk na vyprážanie

  • Štipka soli

  • Nutella

Postup

  • Mlieko nahrejeme (malo by byť teplé ale nie horúce), pridáme rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešame a prikryté necháme stáť 10 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Alternatívne stačí aj kvasnice s cukrom dať do misky, premiešať a nechať stáť minút pokiaľ kvasnice nedostanú tekutú konzistenciu.
  • Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto. Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť
  • Cesto rozgúľame na 0,5 cm hrúbku a pomocou väčšj kruhovej vykrajovačky vykrojíme kruhy. Do stredu každého kruhu dáme za 1čl nutelly alebo džemu a potom naň položíme druhý kruh. Strany cesta dobre uzavrieme (to je dôležité) a potom o trochu menšou vykrajovačkou odkrojíme prebytočné cesto.
  • Takto pripravené šišky prikryjeme a necháme ich ešte aspoň 20 minút oddychovať.
  • V panvici si zohrejeme väčšie množstvo tuku (šišky by mali pri pražený plávať v tuku)
  • Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista na nizskej teplote. Aby boli zvnútra hotové a zvonku chrumkavé potrebujú aspoň 5 minút na každej strane.
  • Ešte horúce šišky obalíme v miske s kryštáľovým cukrom, ktorý sme si dali do misky.
    Necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

Poznámka

  • Toto cesto môžete použiť takisto k pečeným šiškám. Rovnako ako v postupe hore pripravíme kruhy, uzavrieme ich a dáme na plech kde pečieme pri 180C ca. 30 minút do zlatista.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Kysnuté šišky plnené nuttelou

Ak máte radi šišky, tak určite vyskúšajte túto verziu s nutellou. Na prípravu budete potrebovať 2 vykrajovačky s podobným polomerom, najlepšie s 5 a 6cm. Potom, čo naplníte spodný kruh plnkou a položíte naň horný plát cesta, tak uzavriete dobre obe cestá a menšou vykrajovačkou odkrojíte nadbytočné cesto. Tak dostanete […]

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Nová E-kniha plná letných receptov

    Nová E-kniha plná letných receptov

    Ak si práve vychutnávate leto mám pre vás skvelú správu, pripravila som pre vás zbierku receptov na toto ročné obdobie, ktoré mi pripomínalo leto, ako som ho trávila v detstve u starej mamy – od tradičných receptov na spracovanie ovocia vo forme zákuskov či koláčov, až po zaváranie a konzervovanie, […]


  • Malinový koláč s pudingom

    Malinový koláč s pudingom

    Tento malinový koláč s pudingom je super rýchlou variantov, ktorú zvládnete celkom bez váženia, len s jedným hrnčekom s objemom 200ml. Puding cesto nielen pekne zafarbí do žlta ale takisto mu dodá na vláčnosti. Sladké cesto skvelo harmonizuje s mierne kyslastými malinami a celkovo chutný recept zvládnuteľný za pár minút. […]


  • Jahodový hrnčekový koláč s bielou čokoládou

    Jahodový hrnčekový koláč s bielou čokoládou

    Tento koláč spája chuť jahôd a bielej čokolády to chutného dezertu. Ja som tentoraz pridala jahody tak do cesta ako aj na oblohu lebo som mala vela jahôd, ale samozrejme, že je môžete ich umiestniť len na ozdobu a v ceste vynechať, výsledok bude takisto lahodný. Tomuto cestu dominuje chuť […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*