Ja viem, niekoľkoposchodové torty či komplikované zákusky dokážu okúzliť, ale bábovka je a ostáva v mojej rodine takou tou univerzálnou klasikou, ktorá vždy nájde rýchle uplatnenie. Či už namiesto desiaty (s kakaom), alebo po obede ako dezert (s trochou vyšľahanej smotany), alebo proste snack na piknik v prírode, bábovka toto všetko dokáže. Mramorová bábovka je skvelým kompromisom pre tých, čo sa nevedia rozhodnúť či vanilkové alebo kakaové cesto :).
Jump to Recipe10 Základných rád pri príprave bábovky
Predtým, než sa pustíme do samotnej prípravy, tuto zopár rád, ktoré dala moja mama mne keď som sa učila piecť.
- Vajíčka by mali mať izbovú teplotu.
- Prášok do pečiva ako aj múka môžu obsahovať hrudky, takže vždy dobre preosiať aby bolo cesto neskôr krásne nadýchané.
- Kakao je tuhé, takže v podstate nahrádza časť múky. Ak ho pridáme do hotového cesta, musíme tiež pridať ca 2PL vody či mlieka aby bolo cesto zas riedke.
- Vajíčka šľaháme dlho, podľa možnosti oddelene, teda najskôr bielka a potom žĺtka.
- Olej by sa nemal do cesta pridať len tak, ale tak isto ako pri majonéze po malých množstvách za šľahania pridávať. To zmení jeho konzistenciu.
- Piecť dávame bábovku len do predhriatej rúry, nikdy nie do studenej.
- Optimálna teplota na pečenie je 150-160C.
- Bábovková forma by mala byť dobre vymastená.
- Bábovku vyklopíme z formy až keď je úplne vychladnutá, inak sa potrhá.
- Na testovanie, či už je hotová najlepšie zapichnúť do cesta špáradlo a keď na ňom neostanú žiadne zbytky cesta, tak už je cesto hotové.
Ako pripraviť najlepšiu mramorovú bábovku?
Course: Pečieme, Sladké4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
4 vajíčka
180g kr. cukru
1 vanilkový cukor
½ prášku do pečiva
200g hl. múky
2PL kakaového prášku + 2 PL vody/mlieka
100ml vody
100ml oleja
Štipka soli
Postup
- Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
Potom žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista. Počas šľahania postupne pridávame olej a ten tiež dobre prešľaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu. - Pridáme tiež vanilkový cukor a vodu ako aj suché komponenty- múku a prášok na pečenie. Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh. Časť cesta (2/3) potom nalejeme do vymastenej bábovkovej formy. Necháme si asi za šálku cesta v miske.
- Do zvyšného cesta primiešame kakao ako aj 2 PL vody a premiešame. Kakaovú zmes nalejeme opatrne do bieleho cesta tak aby sa nám vytvoril ten klasický, mramorový vzhľad. Potom ju necháme piecť pri 160°C ca. 40minút do zlatista.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Ako pripraviť najlepšiu mramorovú bábovku?
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.