Sýta zemiaková polievka – bramboračka

Táto tradičná polievka je krásne krémovitá a plná chuti a aróm. Je krásne hustá bez akéhokoľvek zahustenia múkou či škrobom. Spolu s čerstvým pečivom poslúži tiež aj ako ľahký hlavný pokrm.

Potrebujete:

  • 1 cibuľu
  • 5-6 väčších zemiakov (ca. 1kg)
  • 2 mrkvy
  • 4 stonky celeru (aj s vňaťou)
  • kus póru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • údené mäso alebo 2-3ks párkov
  • soľ, čierne korenie, drtená rasca
  • 1čl sušeného čili
  • 1PL sušeného majoránu
  • 1,5 l vody/vývaru

Postup:

  • Cibuľku pokrájame na drobno a necháme ju pražiť na troche oleja do sklovita.
  • Medzitým si ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na kocky. Pridáme k cibuľke a zalejeme vodou/vývarom. Dochutíme soľou, čiernym korením a kmínom. Necháme zovrieť a potom na nízkom ohni varíme 15 minút.
  • Zatiaľ si očistíme mrkvu, pór a celer a pokrájame na drobno. Vňať z celeru si takisto pokrájame na drobno a odložíme stranou.
  • Po 15 minútach varenia polovičku polievky odoberieme, dáme do vysokej misky a ponorným mixérom ju rozmixujeme do hladka. Pridáme naspäť k zvyšku polievky.
  • Takisto pridáme mrkvu a zeler a necháme ďalších 15-20 minút spolu variť.
  • Potom pridáme na drobno pokrájané údené mäso či párky. Kdo chce bezmäsitú variantu, môže tiež vynechať.
  • Polievku dochutíme sušeným čili, rozdrteným cesnakom a majoránom. Už len necháme zovrieť a na záver pridáme posekanú vňať.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*