Cuketovo-zemiakové bezlepkové chrumkavé placky

Výborné chrumkavé placky z cukiny, ktoré sa zaobídu celkom bez múky.

Potrebujete:

  • 2 veľké cukina
  • 4 väčšie zemiaky
  • 1 vajíčko
  • 20g postrúhaného parmezánu
  • 2PL zemiakového škrobu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • vňať (petržlen alebo pažítka, prípadne jarná cibuľka)
  • sušený majorán

Postup:

  • Cuketu postrúhame aj so šupkou na hrubo a posypeme 1PL soli. Odložíme stranou a necháme 10 minút sa vypotiť.
  • Takisto zemiaky postrúhame do misky, tentoraz na jemno.
  • Na ďalšie spracovanie je veľmi dôležité, aby zelenina bola čo najsuchšia. Preto zemiaky dôkladne zbavíme tekutiny a na záver ich ešte krátko zamotáme do kuchynskej utierky, ktorá ich zbaví nadbytočnej vlhkosti.
  • Takisto postupujeme pri cukete. Vytlačíme rukami tekutinu a potom dosušíme utierkou. Pridáme k zemiakom do misky.
  • Ďalej pridáme k zelenine vajíčko, parmezán, škrob a pretlačené cesnakové strúčiky. Okrem toho pridáme čierne korenie, majorán a na jemno pokrájanú vňať podľa chuti. Dobre premiešame. Ak treba dochutíme soľou i keď soľ sa už nachádza v cukine a parmezáne, takže väčšinou netreba.
  • Panvicu nahrejeme, keď je vrelá pridáme trochu oleja, oheň stlmíme a zo zmesi tvarujeme placky. Je dôležité ich nechať pomaly piecť, a nehýbať nimi zbytočne. Z jednej strany opekáme ca. 8 minút do chrumkava, potom placku otočíme a ešte 5 minút opečieme aj druhú stranu.
  • U nás doma jeme placky s dipom z kyslej smotany (smotana + soľ + cesnak) a zeleninovým šalátom.

One Comment

  1. Pingback: Cuketové soté s mletým mäsom, rýchly recept - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*