Makový cheesecake

U nás doma sa mak teší mimoriadnej obľube, jedno v akej podobe. Na kysnutom ceste, v závinoch, ako príloha k cestovinám či sladkým múčnym jedlám..a najnovšie tiež aj ako chutný sladký cheesecake.

Na cesto:

  • 200g maslových sušienok alebo piškót
  • 70g masla izbovej teploty
  • 1 vajíčko
  • 3-4Pl pr.cukru

Na makovú plnku:

  • 500g jemného krémovitého syru (Mascarpone/Lučina)
  • 250g jemného tvarohu
  • 200g kyslej smotany
  • 3-4Pl pr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2Pl kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 25g pomletého maku
  • 5-6Pl celého maku
  • Kôra z citróna

Na bielu plnku:

  • 500g gréckeho jogurtu
  • 1 balenie čírej rozdrtenej želatíny
  • 2-3Pl vody
  • 1 vanilkový cukor
  • 3-4Pl pr.cukru

Postup:

  • Sušienky rozmixujeme kuchynským robotom na jemno. Alternatívne môžeme dať keksíky do sáčku, ten dobre uzavrieť, a potom valčekom na cesto keksíky rozdrobiť na jemno.
  • Rozdrobené keksíky zmiešame s maslom, vajíčkom a cukrom.
  • Tortovú formu vymastíme, nasypene do nej sušienkové cesto a potom ho pomocou lyžice rovnomerne na dne formy a po jeho stranách rozmiesníme. Ja zvyknem lyžičku pomazať troškou oleja, potom sa cesto nelepí na lyžicu a ide to raz-dva.
  • Takto pripravené cesto dáme na 10 minút do chladničky.
  • Medzitým si pripravíme makovú plnku. Na to zmiešame jemný krémovitý syr s tvarohom, smotanou, cukrom a vanilkovým cukrom. Dobre premiešame.
  • Pridáme škrob, pomletý a celý mak ako aj kôru z citróna. Opäť premiešame.
  • Plnku nalejeme na stuhnuté cesto. Pečieme pri 180C ca 45minút pokiaľ plnka stuhne. Potom necháme vychladnúť.
  • Rozdrtenú želatínu dáme do hrnca a pridáme trošku vody. Premiešame. Potom hrniec na krátko (1 minútu) nahrejeme, v teplom hrnci sa želatína lepšie roztopí. Pozor, nevaríme ju len napomôžeme topeniu želatíny nahriatím.
  • V miske vymiešame jogurt s práškovým a vanilkovým cukrom. Za lyžicu jogurtovej zmesi odoberieme a dáme k želatíne. Dobre rozmiešame. Potom celú želatínu vlejeme do misky s jogurtom a dôkladne premiešame.
  • Plnku nanesieme na vychladnutú makovú plnku a povrch zarovnáme.
  • Cheesecake necháme aspoň 2 hodiny tuhnúť v chlade.
  • Pred servírovaním ozdobíme makom prípadne ovocím.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*