Bleskový jablkový koláč s mandľami

Tento koláč si vyžaduje len 1 misku, 1 mixér či metličku na miešanie a max. 10 minútovú prípravu, zvyšok už vybaví trúba. Perfektný koláč pre začiatočníkov či pohodlné žienky.

Potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g roztopeného masla
  • 150g kr.cukru
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 100g pomletým mandlí
  • 100g hl.múky
  • (Mandľová esencia)
  • Štipka soli
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 4-5ks jabĺk
  • Prípadne celé mandle na ozdobu

Postup

  • Vajíčka dáme do misky so soľou, cukrom a šľahačkovou smotanou a vyšľaháme do tuhej nadýchanej peny.
  • Pridáme roztopené maslo, prášok do pečiva, pomleté mandle a múku a premiešame. Kdo chce zdôrazdniť mandľovú arómu, pridá aj pár kvapiek mandľovej esencie, možno však aj vynechať.
  • Cesto nalejeme do dobre vymastenej formy na tortu alebo tarte formy.
  • Jablká ošúpeme škrabkou na zemiaky, rozpolíme, stred vrátane jaderníka vyrežeme a potom vrch jablka mierne nožom narežeme na pár miestach. To pomôže pri pečení, že budú rovnomerne prepečené.
  • Jablká pokvapkáme troškou citrónovej šťavy, posypeme vanilkovým cukrom a porozkladáme ich po povrchu cesta. Kdo chce môže tiež povrch ozdobiť mandľami.
  • Pečieme pri 170C ca. 45 minút do zlatista.

2 komentáre

  1. Vynikajúci recept ! Ja som teraz začala pridávať čerstvé mandle od infinuty a pomohlo tej chuti 😉

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*