Domáca rajčinová omáčka- passata

Počas leta, keď sa mi rajčiny začínajú hromadiť v záhrade, si vyrábam zásoby rajčinovej omáčky pasata. Túto používam pri varení mimoriadne často či už na rýchlu rajčinovú polievku, pri zapečených pokrmoch alebo len tak na cestoviny keď nemám čas variť.

Ak ju chcete skladovať odporúč poháre pred plnením sterilizovať či už nad parou alebo ich dať na 5 minút zohrievať do mikrovlnky.

Suroviny (na ca. 1l omáčky)

  • 2 cibule
  • 2 cesnakové strúčiky
  • 1 mrkva
  • kúsok zeleru
  • 2 kg rajčín
  • Soľ, čierne korenie
  • 2 kocky cukru (také čo sa pridávajú do kávy)
  • 1 bobkový list
  • 2 PL olivového oleja
  • (Bylinky – napríklad tymián či čerstvá bazalka- možno tiež vynechať)

Postup:

  • Na začiatok očistíme cibuľu a cesnak, pokrájame na drobno a vložíme do nahriatého hrnca spolu s olejom.
  • Potom teplotu znížime a za občastného miešania pečieme 15-20 minút do zlatista.
  • Medzitým si ošúpeme a postrúhame mrkvu a zeler. Po 15 minútach pridáme k cibuli a pečieme ďaľších 10 minút. Pomalé pečenie dodá zelenine chuť a grilovaciu arómu.
  • Ja rajčiny nešúpem, len ich umyjem a rozpolím.
  • Rajčiny pridáme k zvyšnej zelenine, osolíme, okoreníme korením. Potom pridáme cukor a bobkový list a necháme na miernom ohni variť prikryté pol hodinu.
  • Kdo chce pridá tiež bylinky, ja ich však zvyknem vynechať lebo viem tak omáčku potom využiť na väčšie spektrum receptov a keď sa mi žiada vždy môžem pridať bylinky aj neskôr.
  • Potom necháme mierne vychladnúť a všetko prepasírujeme. Buď cez pasírovač, alebo kdo nemá zoberie husté sítko.
  • Zmes vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Potom plníme ešte horúce do sterilizovaných pohárov.
  • Tie po naplnení dobre uzavrieme, prevrátime hore dnom, prikryjeme utierkou či dekou a necháme cez noc pomaly vychladnúť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


2 komentáre

  1. Pingback: Super jednoduché šťavanté zapečené cestoviny - recepis.sk - Keď tradície chutia

  2. Pingback: Expresná rajčinová polievka - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *