Domáca rajčinová omáčka- passata

Počas leta, keď sa mi rajčiny začínajú hromadiť v záhrade, si vyrábam zásoby rajčinovej omáčky pasata. Túto používam pri varení mimoriadne často či už na rýchlu rajčinovú polievku, pri zapečených pokrmoch alebo len tak na cestoviny keď nemám čas variť.

Ak ju chcete skladovať odporúč poháre pred plnením sterilizovať či už nad parou alebo ich dať na 5 minút zohrievať do mikrovlnky.

Suroviny (na ca. 1l omáčky)

  • 2 cibule
  • 2 cesnakové strúčiky
  • 1 mrkva
  • kúsok zeleru
  • 2 kg rajčín
  • Soľ, čierne korenie
  • 2 kocky cukru (také čo sa pridávajú do kávy)
  • 1 bobkový list
  • 2 PL olivového oleja
  • (Bylinky – napríklad tymián či čerstvá bazalka- možno tiež vynechať)

Postup:

  • Na začiatok očistíme cibuľu a cesnak, pokrájame na drobno a vložíme do nahriatého hrnca spolu s olejom.
  • Potom teplotu znížime a za občastného miešania pečieme 15-20 minút do zlatista.
  • Medzitým si ošúpeme a postrúhame mrkvu a zeler. Po 15 minútach pridáme k cibuli a pečieme ďaľších 10 minút. Pomalé pečenie dodá zelenine chuť a grilovaciu arómu.
  • Ja rajčiny nešúpem, len ich umyjem a rozpolím.
  • Rajčiny pridáme k zvyšnej zelenine, osolíme, okoreníme korením. Potom pridáme cukor a bobkový list a necháme na miernom ohni variť prikryté pol hodinu.
  • Kdo chce pridá tiež bylinky, ja ich však zvyknem vynechať lebo viem tak omáčku potom využiť na väčšie spektrum receptov a keď sa mi žiada vždy môžem pridať bylinky aj neskôr.
  • Potom necháme mierne vychladnúť a všetko prepasírujeme. Buď cez pasírovač, alebo kdo nemá zoberie husté sítko.
  • Zmes vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Potom plníme ešte horúce do sterilizovaných pohárov.
  • Tie po naplnení dobre uzavrieme, prevrátime hore dnom, prikryjeme utierkou či dekou a necháme cez noc pomaly vychladnúť.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


2 komentáre

  1. Pingback: Super jednoduché šťavanté zapečené cestoviny - recepis.sk - Keď tradície chutia

  2. Pingback: Expresná rajčinová polievka - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *