Domáca rajčinová omáčka- passata

Počas leta, keď sa mi rajčiny začínajú hromadiť v záhrade, si vyrábam zásoby rajčinovej omáčky pasata. Túto používam pri varení mimoriadne často či už na rýchlu rajčinovú polievku, pri zapečených pokrmoch alebo len tak na cestoviny keď nemám čas variť.

Ak ju chcete skladovať odporúč poháre pred plnením sterilizovať či už nad parou alebo ich dať na 5 minút zohrievať do mikrovlnky.

Suroviny (na ca. 1l omáčky)

  • 2 cibule
  • 2 cesnakové strúčiky
  • 1 mrkva
  • kúsok zeleru
  • 2 kg rajčín
  • Soľ, čierne korenie
  • 2 kocky cukru (také čo sa pridávajú do kávy)
  • 1 bobkový list
  • 2 PL olivového oleja
  • (Bylinky – napríklad tymián či čerstvá bazalka- možno tiež vynechať)

Postup:

  • Na začiatok očistíme cibuľu a cesnak, pokrájame na drobno a vložíme do nahriatého hrnca spolu s olejom.
  • Potom teplotu znížime a za občastného miešania pečieme 15-20 minút do zlatista.
  • Medzitým si ošúpeme a postrúhame mrkvu a zeler. Po 15 minútach pridáme k cibuli a pečieme ďaľších 10 minút. Pomalé pečenie dodá zelenine chuť a grilovaciu arómu.
  • Ja rajčiny nešúpem, len ich umyjem a rozpolím.
  • Rajčiny pridáme k zvyšnej zelenine, osolíme, okoreníme korením. Potom pridáme cukor a bobkový list a necháme na miernom ohni variť prikryté pol hodinu.
  • Kdo chce pridá tiež bylinky, ja ich však zvyknem vynechať lebo viem tak omáčku potom využiť na väčšie spektrum receptov a keď sa mi žiada vždy môžem pridať bylinky aj neskôr.
  • Potom necháme mierne vychladnúť a všetko prepasírujeme. Buď cez pasírovač, alebo kdo nemá zoberie husté sítko.
  • Zmes vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Potom plníme ešte horúce do sterilizovaných pohárov.
  • Tie po naplnení dobre uzavrieme, prevrátime hore dnom, prikryjeme utierkou či dekou a necháme cez noc pomaly vychladnúť.
  • Adventná súťaž o skvelé ceny

    Adventná súťaž o skvelé ceny

    Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]


  • Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:


  • Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]


3 komentáre

  1. Pingback: Super jednoduché šťavanté zapečené cestoviny - recepis.sk - Keď tradície chutia

  2. Pingback: Expresná rajčinová polievka - recepis.sk - Keď tradície chutia

  3. Pingback: Šťavnaté zapečené rajčinové cestoviny - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*