Super jednoduché šťavanté zapečené cestoviny

Poznáte to keď istý pokrm pripravujete dokola rovnako, ani vás nenapadne ho urobiť inak? Tak to bolo so mnou a cestovinami. Až minule som náhodou zahliadla ako jedna talianská staršia dáma pripravovala zapečené cestoviny. Na rozdiel odomňa vrstvila cestoviny, syr a omáčku na viacero ráz (vrstiev), tak som ostala zvedavá, či to robí rozdiel a vyskúšala som doma.

A poviem vám, že ešte nikdy som toľko komplimentov na taký jednoduchý pokrm nedostala :). Chutili stokrát lepšie ako keď sa omáčka a syr nanesie len na vrch. Ten syr bol proste všade a také šťavnaté aromatické cestoviny som už dlho nejedla. Takže niekedy sa oplatí vyskúšať aj pri zabehnutých cestách iný smer :).

Ak máte dostatok rajčín a chcete si vyrobiť rajčinovú omáčku passatu doma, tak si pozrite k tomu tento postup.

Suroviny:

  • 1 balenie cestovín (napríklad fussili)
  • 2 L vody
  • 750ml rajčinového pretlaku passata
  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 1 bobkový list
  • na drobno posekaná 1 mrkva a kus celeru
  • bylinky – tymián, bazalka, oregano (sušené alebo aj mrazené)
  • soľ, čierne korenie
  • 200g tvrdého syra
  • 1/2čl cukru

Postup:

  • Vodu necháme zovrieť a pridáme 1 lyžicu soli. Cestoviny dáme variť do vody až do mäkka (ca. 10 minút). Potom zlejeme z vody.
  • Medzitým si na panvici opečieme na troche oleja pokrájanú cibuľku a pridáme na drobno posekanú mrkvu a celer. Necháme spolu opekať 5-10 minút, potom pridáme pretlačený cesnak.
  • Prilejeme passatu a dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením a bobkovým listom. Na miernom ohni varíme 20 minút. Potom dochutíme bylinkami podľa chuti.
  • Medzitým si postrúhame syr.
  • Keď sú cestoviny aj omáčka hotové tak vymastíme si pekáč na zapekanie a začneme vrstviť.
  • Najskôr dáme vrstvu cestovín, na to naberačkou nalejeme časť omáčky a posypeme časťou syru. Takto vrstvíme až sa nám minú suroviny. Ja som na poslednú vrstvu dala omáčku ale tradične sa dáva syr.
  • Takto pripravený pekáč dáme zapekať pri 180C na ca. 25minút do zlatista

Obmena

Kdo chce môže k omáčke pridať aj malé kúsky šunky, klobásky či slaniny. Chutí výborne ale aj bezmäsito.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *