Poznáte to keď istý pokrm pripravujete dokola rovnako, ani vás nenapadne ho urobiť inak? Tak to bolo so mnou a cestovinami. Až minule som náhodou zahliadla ako jedna talianská staršia dáma pripravovala zapečené cestoviny. Na rozdiel odomňa vrstvila cestoviny, syr a omáčku na viacero ráz (vrstiev), tak som ostala zvedavá, či to robí rozdiel a vyskúšala som doma.
A poviem vám, že ešte nikdy som toľko komplimentov na taký jednoduchý pokrm nedostala :). Chutili stokrát lepšie ako keď sa omáčka a syr nanesie len na vrch. Ten syr bol proste všade a také šťavnaté aromatické cestoviny som už dlho nejedla. Takže niekedy sa oplatí vyskúšať aj pri zabehnutých cestách iný smer :).
Ak máte dostatok rajčín a chcete si vyrobiť rajčinovú omáčku passatu doma, tak si pozrite k tomu tento postup.
Suroviny:
- 1 balenie cestovín (napríklad fussili)
- 2 L vody
- 750ml rajčinového pretlaku passata
- 1 cibuľa
- 1 cesnak
- 1 bobkový list
- na drobno posekaná 1 mrkva a kus celeru
- bylinky – tymián, bazalka, oregano (sušené alebo aj mrazené)
- soľ, čierne korenie
- 200g tvrdého syra
- 1/2čl cukru

Postup:
- Vodu necháme zovrieť a pridáme 1 lyžicu soli. Cestoviny dáme variť do vody až do mäkka (ca. 10 minút). Potom zlejeme z vody.
- Medzitým si na panvici opečieme na troche oleja pokrájanú cibuľku a pridáme na drobno posekanú mrkvu a celer. Necháme spolu opekať 5-10 minút, potom pridáme pretlačený cesnak.
- Prilejeme passatu a dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením a bobkovým listom. Na miernom ohni varíme 20 minút. Potom dochutíme bylinkami podľa chuti.
- Medzitým si postrúhame syr.
- Keď sú cestoviny aj omáčka hotové tak vymastíme si pekáč na zapekanie a začneme vrstviť.
- Najskôr dáme vrstvu cestovín, na to naberačkou nalejeme časť omáčky a posypeme časťou syru. Takto vrstvíme až sa nám minú suroviny. Ja som na poslednú vrstvu dala omáčku ale tradične sa dáva syr.
- Takto pripravený pekáč dáme zapekať pri 180C na ca. 25minút do zlatista
Obmena
Kdo chce môže k omáčke pridať aj malé kúsky šunky, klobásky či slaniny. Chutí výborne ale aj bezmäsito.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup: