Super jednoduché šťavanté zapečené cestoviny

Poznáte to keď istý pokrm pripravujete dokola rovnako, ani vás nenapadne ho urobiť inak? Tak to bolo so mnou a cestovinami. Až minule som náhodou zahliadla ako jedna talianská staršia dáma pripravovala zapečené cestoviny. Na rozdiel odomňa vrstvila cestoviny, syr a omáčku na viacero ráz (vrstiev), tak som ostala zvedavá, či to robí rozdiel a vyskúšala som doma.

A poviem vám, že ešte nikdy som toľko komplimentov na taký jednoduchý pokrm nedostala :). Chutili stokrát lepšie ako keď sa omáčka a syr nanesie len na vrch. Ten syr bol proste všade a také šťavnaté aromatické cestoviny som už dlho nejedla. Takže niekedy sa oplatí vyskúšať aj pri zabehnutých cestách iný smer :).

Ak máte dostatok rajčín a chcete si vyrobiť rajčinovú omáčku passatu doma, tak si pozrite k tomu tento postup.

Suroviny:

  • 1 balenie cestovín (napríklad fussili)
  • 2 L vody
  • 750ml rajčinového pretlaku passata
  • 1 cibuľa
  • 1 cesnak
  • 1 bobkový list
  • na drobno posekaná 1 mrkva a kus celeru
  • bylinky – tymián, bazalka, oregano (sušené alebo aj mrazené)
  • soľ, čierne korenie
  • 200g tvrdého syra
  • 1/2čl cukru

Postup:

  • Vodu necháme zovrieť a pridáme 1 lyžicu soli. Cestoviny dáme variť do vody až do mäkka (ca. 10 minút). Potom zlejeme z vody.
  • Medzitým si na panvici opečieme na troche oleja pokrájanú cibuľku a pridáme na drobno posekanú mrkvu a celer. Necháme spolu opekať 5-10 minút, potom pridáme pretlačený cesnak.
  • Prilejeme passatu a dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením a bobkovým listom. Na miernom ohni varíme 20 minút. Potom dochutíme bylinkami podľa chuti.
  • Medzitým si postrúhame syr.
  • Keď sú cestoviny aj omáčka hotové tak vymastíme si pekáč na zapekanie a začneme vrstviť.
  • Najskôr dáme vrstvu cestovín, na to naberačkou nalejeme časť omáčky a posypeme časťou syru. Takto vrstvíme až sa nám minú suroviny. Ja som na poslednú vrstvu dala omáčku ale tradične sa dáva syr.
  • Takto pripravený pekáč dáme zapekať pri 180C na ca. 25minút do zlatista

Obmena

Kdo chce môže k omáčke pridať aj malé kúsky šunky, klobásky či slaniny. Chutí výborne ale aj bezmäsito.
  • Adventná súťaž o skvelé ceny

    Adventná súťaž o skvelé ceny

    Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]


  • Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:


  • Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*