Teplá cuketová nátierka z orientu- Lib el kousa

Ako každý rok sa v lete poteším receptom na spracovanie cukety, ktorej mávam v záhrade prebytok. O túto nátierku či dip (dá sa použiť na oboje účely) sa som sa doslova potkla úplne náhodne, najskôr som myslela, že idem ochutnať klasický vegánsky hummus, až potom som zistila, že chutí inak, intenzívnejšie a s jemnou cuketovou arómou až som začala skúmať o čo ide. Môžem len odporúčiť vyskúšať, chutí fenomenálne.

Suroviny:

  • 2 cibule
  • 2 cukety
  • 2 strüčiky cesnaku
  • 3-4 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie, sezam, kumín, čili
  • šťava z 1/2 citróna
  • Petržlenová vňať

Postup:

  • Cibuľu pokrájame na jemné prúžky. Cuketu ošúpeme (ak treba vyberieme jadierka) a dužinu postrúhame.
  • Do panvice dáme trochu oleja, pridáme cibuľu a cuketu a na nízskej teplote ju dusíme za občastného miešania 15-20 minút.
  • Do inej panvice, ešte studenej, pretlačíme cesnak a pridáme zvyšný olej. Panvicu necháme nahrievať. Akonáhle začne cesnak voniať, pridáme kumín, čili ako aj cuketovú zmes a premiešame.
  • Potom lisom na zemiaky zmes rotlačíme na kašu a dochutíme soľou a čiernym korením.
  • Oheň vypneme a už len dochutíme citrónovou šťavou ako aj na drobno posekanými lístkami petržlenovej vnati či koriandra.

Táto nátierka chutí naozaj úžastne na chrumkavom toastovanom chlebíku či bagetke.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *