slovensky recept_argilli_Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

Zaiste ste už mali možnosť vyskúšať v reštaurácii lasagne s boloňskou omáčkou. Správne pripravené sú nielen šťavnaté alebo aj tak lahodné a jemné, že sa doslova rozplývajú na jazyku. Takéto Lasagne si môžete pripraviť aj doma, postačia vám lasagne pláty, ktoré nemusíte predvariť. Okrem toho budete už len potrebovať bešamelovú omáčku, boloňskú omáčku a trochu trpezlivosti.

Jump to Recipe

Ako sa vám podarí tento recept?

  1. Začnite tým, že si vopred pripravíte všetky prísady. To zahŕňa nakrájanie cibule nadrobno a nastrúhanie tvrdého syra.
  2. Dôležité je, aby boli všetky plátky počas vrstvenia dobre pokryté omáčkou. Počas pečenia sa pláty lasagní krásne navlhčia, a tak sa upečú, takže ich netreba predvariť.
  3. Pri vrstvení začnite vrstvou mäsovej omáčky, potom pridajte vrstvu cestovín, nasleduje vrstva bielej omáčky (bešamelu) a posypte syrom. Tento postup opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady, a na záver na vrch položte vrstvu syra.
  4. Príprava mäsovej omáčky: Na začiatku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, kým nie je priesvitná. Potom pridajte mleté hovädzie mäso a varte, kým nezhnedne. Osolíme a okoreníme.
  5. Chuť paradajkovej omáčky zvýraznite pridaním štipky cukru, ktorý vyváži kyslosť paradajok.
  6. Po pridaní paradajok nechajte omáčku variť odkrytú, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.
  7. Na prípravu bielej omáčky (bešamelu) použite zmes masla a múky. Zmes varte, kým nezíska zlatohnedú farbu, aby ste jej dodali hĺbku chuti.
  8. Postupné pridávanie tekutín: Pri príprave bielej omáčky postupne pridávajte vývar a mlieko za stáleho šľahania, aby ste zabránili tvorbe hrudiek.
  9. Snažte sa o hladkú a krémovú konzistenciu bielej omáčky. Ak je príliš hustá, môžete pridať trochu viac mlieka na zriedenie.
  10. Časť nastrúhaného tvrdého syra si nechajte na posypanie medzi vrstvami lasagní. Každému sústu to dodá lahodnú syrovú chuť.
  11. Snažte sa o rovnomerné vrstvenie mäsovej omáčky, cestovín a bielej omáčky, aby každé sústo malo vyváženú chuť.
  12. Pred krájaním nechajte zostavené lasagne odpočívať približne 10-15 minút. To pomáha vrstvám stuhnúť a uľahčuje krájanie a podávanie.
  13. Počas prvej polovice pečenia prikryte lasagne fóliou, aby sa syr nepripálil. Počas posledných minút odstráňte fóliu, aby syr zhnedol.
  14. Pečte lasagne pri miernej teplote (približne 180 °C/350 °F), aby sa zabezpečilo rovnomerné pečenie a pekne prepečený vrch.
  15. Nakoniec buďte trpezliví a užívajte si tento proces! Príprava lasagní bolognese môže byť náročná, ale lahodný konečný výsledok stojí za to.

Alternatívmne suroviny

Mleté hovädzie mäso

Nahraďte mletým morčacím, kuracím alebo bravčovým mäsom, prípadne rastlinnými alternatívami, ako je šošovica alebo huby.
Môžete použiť aj kombináciu mletého mäsa, aby ste získali komplexnejšiu chuť.

Paradajok v konzerve

Nahraďte čerstvými paradajkami, konzervovanými paradajkami nakrájanými na kocky alebo paradajkovou passatou (scedené paradajky).
Ak použijete čerstvé paradajky, možno budete musieť pridať trochu tekutiny navyše, napríklad paradajkovú omáčku alebo vývar, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.


Maslo

Vymeníme ho za olivový olej, kokosový olej alebo rastlinný olej na orestovanie cibule a opečenie mäsa.
Pre bohatšiu chuť môžete použiť vyčistené maslo (ghí) alebo margarín.

Múka

Na zahustenie omáčok a omáčok ju nahraďte kukuričným škrobom alebo práškom z maranty.
Ak hľadáte bezlepkovú variantu, použite zmes bezlepkovej múky alebo mandľovú múku.

Zásoby

V prípade vegetariánskej verzie ho nahraďte zeleninovým vývarom alebo bujónom.
Ak nemáte po ruke vývar, môžete použiť vodu s bujónovými kockami alebo polievkový základ v prášku na zvýšenie chuti.

Mlieko

Nahraďte ju bezmliečnou alternatívou, napríklad mandľovým, sójovým alebo kokosovým mliekom.
Ak dávate prednosť bohatšej omáčke, môžete namiesto mlieka použiť hustú smotanu alebo polotučnú smotanu.

Cestoviny na lasagne

Nahraďte ich plátkami cukety alebo baklažánu, aby ste dosiahli nízkokalorickú variantu.
Ak nemáte k dispozícii rezance lasagne, môžete použiť aj iné druhy cestovín, napríklad penne alebo rigatoni.

Tvrdý syr

Vymeňte ho za strúhaný parmezán, syr Pecorino Romano alebo Asiago, aby ste dosiahli podobný chuťový profil.
Ak dávate prednosť jemnejšiemu syru, použite strúhanú mozzarellu alebo čedar.
Ak chcete vegánsku variantu, vyskúšajte vločky z výživného droždia alebo alternatívu syra bez mlieka.

Recept

Ako pripraviť lahodné lasagne blognese

Recipe by lydia.argilliCourse: Nezaradené
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

1

hour 

20

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • cestoviny na lasagne

  • 200 g tvrdého syra – napríklad gouda

  • Boloňská omáčka
  • 1 cibuľa

  • 200 g mletého hovädzieho mäsa

  • 1 konzerva paradajok v šťave

  • soľ, čierne korenie, 1 kocka cukru

  • Bešamelová omáčka
  • 3 lyžice masla

  • 3 PL múky

  • 100 ml vývaru

  • 300 ml mlieka

Postup

  • Na prípravu lasagní pripravte paradajkovú a bešamelovú omáčku. Na paradajkovú omáčku osmažte 1 cibuľu nakrájanú na kocky, pridajte 200 g mletého hovädzieho mäsa, okoreňte soľou a čiernym korením a smažte, kým mäso pekne nezhnedne.
  • Potom pridajte 300 ml paradajkového pretlaku passata alebo 1 šálku paradajok v šťave a nechajte krátko povariť.
    Dochutíme sušeným chilli, 1 lyžičkou cukru a prípadne soľou. Nechajte vychladnúť a krátko rozmixujte ponorným mixérom.
  • Na prípravu bešamelovej omáčky najprv v hrnci rozpustíme 3 PL masla, pridáme rovnaké množstvo hladkej múky a krátko spolu opražíme, aby sa vytvorila zápražka.
    Prilejeme 100 ml vývaru (najlepšie hovädzieho) a 300 ml mlieka. Osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok a za stáleho miešania varíme, kým omáčka nezhustne. Potom ju nechajte vychladnúť.
  • Samotná príprava lasagní je po tejto príprave jednoduchá. Do obdĺžnikovej zapekacej misy dajte na dno najprv 1 naberačku bešamelovej omáčky a rozotrite ju. Navrch položte pláty lasagní (surové bez varenia). Tam, kde sa prekrývajú, dajte na spoj trochu bešamelovej omáčky alebo odlomte prebytok.
  • Na prvú vrstvu lasagní dajte 1 naberačku bešamelovej omáčky, rozotrite ju a na ňu nalejte 1 naberačku paradajkovej omáčky. Opäť rozotrite a položte na ňu druhú vrstvu plátov lasagní. Tento postup opakujte asi 4 až 5-krát, kým sa nevyčerpá paradajková omáčka.
  • Poslednú vrstvu tvoria plátky, na ktoré sa dá len bešamelová omáčka, a nakoniec sa tento posledný plátok posype hrubou vrstvou strúhaného syra (napr. gouda/eidam).
  • Nakoniec nechajte lasagne piecť pri teplote 180 °C, kým syr neozelenie (približne 30 minút).

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]


  • Kuracie prsia na pečenom póre

    Kuracie prsia na pečenom póre

    Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept


  • Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept


  • Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance

    Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance

    Chutný recept na raňajky či snack pre deti. Tieto lievance si môžete pripraviť deň vopred a potom ich nechať v chladničke pomaly kysnúť a na ďaľší deň pripraviť. Super jednoduché a tak krásne nadýchané ako pierko.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*