Ľahký mrkvový šalát s jogurtovým dressingom

Tento šalát sa tradične pripravuje v tureckej kuchyni a je to skvelá príloha či už k pečenému mäsu alebo na grilovačku. Netradične sa v ňom mrkva opeká na sucho (teda bez oleja) a práve vďaka tomuto kroku je mrkva krásne vláčna a aromatická. Okrem toho, vďaka zálevke z jogurtu je veľmi nízko kalorický.

Suroviny:

  • 1kg mrkvy
  • 250ml bieleho jogurtu
  • 1čl cukru
  • 2PL majonézy
  • 1strúčik cesnaku
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Mrkvu ošúpeme a postrúhame na jemno.
  2. Potom zohrejeme panvicu do horuca a pridáme mrkvu (bez oleja) a pomaly ju opekáme pokiaľ zmení farbu na zlatistú.
  3. Mrkva sa nesmie pražiť, mala by sa len zbaviť tekutiny, teda dehydratovať. Podla veľosti panvice je dobre si toto množstvo postrúhanej mrkvy rozdeliť na 2-3dávky a opekať postupne.
  4. Následne necháme opečenú mrkvu vychladnúť.
  5. Na dressing si zmiešame biely jogut s majonézou (možno aj vynechať alebo nahradiť trochou šťavy zo zaváraných uhoriek – ide najmä o kyslastú chuť) a pridáme roztlačený cesnako ako aj cukor, soľ a čierne korenie. Premiešame.
  6. Potom pridáme k vychladnutej mrkve a všetko spolu spojíme a necháme oddychovať na chladnom mieste.

Moj tip: Najlepšie chutí salat po pár hodinách v chladničke.

  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


  • Mäkkučké Pizza rožky

    Mäkkučké Pizza rožky

    Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*