Tento šalát sa tradične pripravuje v tureckej kuchyni a je to skvelá príloha či už k pečenému mäsu alebo na grilovačku. Netradične sa v ňom mrkva opeká na sucho (teda bez oleja) a práve vďaka tomuto kroku je mrkva krásne vláčna a aromatická. Okrem toho, vďaka zálevke z jogurtu je veľmi nízko kalorický.
Suroviny:
- 1kg mrkvy
- 250ml bieleho jogurtu
- 1čl cukru
- 2PL majonézy
- 1strúčik cesnaku
- Soľ, čierne korenie
Postup:
- Mrkvu ošúpeme a postrúhame na jemno.
- Potom zohrejeme panvicu do horuca a pridáme mrkvu (bez oleja) a pomaly ju opekáme pokiaľ zmení farbu na zlatistú.
- Mrkva sa nesmie pražiť, mala by sa len zbaviť tekutiny, teda dehydratovať. Podla veľosti panvice je dobre si toto množstvo postrúhanej mrkvy rozdeliť na 2-3dávky a opekať postupne.
- Následne necháme opečenú mrkvu vychladnúť.
- Na dressing si zmiešame biely jogut s majonézou (možno aj vynechať alebo nahradiť trochou šťavy zo zaváraných uhoriek – ide najmä o kyslastú chuť) a pridáme roztlačený cesnako ako aj cukor, soľ a čierne korenie. Premiešame.
- Potom pridáme k vychladnutej mrkve a všetko spolu spojíme a necháme oddychovať na chladnom mieste.
Moj tip: Najlepšie chutí salat po pár hodinách v chladničke.
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
-
Mäkkučké Pizza rožky
Suroviny: Postup: