Čokoláda a figy spolu skvelo pasujú a to nielen farebne ale aj chuťovo. Ak patríte k tým, čo figy obľubujú, tak si nenechajte újsť príležitosť na tento skvelý jesenný dezert.
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 150g kr. Cukru
- 1 vanilkový cukor
- ½ prášku do pečiva
- 160g hl.múky
- 40g kakaa
- 100ml oleja
- 100ml vody

Ostatné suroviny:
- 300g mascarpone syru alebo jemného krémovitého syru
- 200ml mlieka
- 1 puding šľahaný za studena s čokládovou príchuťou
- 1 stužovač šľahačky
- 2ks vanilkový cukor
- 2PL nutelly
- 100ml šľahačkovej smotany
- 100g tmavej čoklády
- 500g zrelých fíg
- Postup
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šlaháme.
- Potom pridáme suché komponenty- múku, kakao, prášok do pečiva a dobre premiešame. Následne pridáme vodu a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto vylejeme do kruhovej tortovej vymastenej formy na pečenie (priemer 24 alebo 26cm) a pečieme v predhriatej rúre pri 160°C pokiaľ nezačne piškóta voniať (ca 40min.).
- Potom vyberieme upečené cesto a necháme ho vychladnúť. Keď je korpus studený, prekrojíme ho pozdĺžne na 3 diely.
- Na plnku najskôr vyšľaháme mlieko so pudingom za studena a vanilkovým cukrom ako aj stužovačom šlahačky do tuha. Pridáme mascarpone a nutellu dobre premiešame.
- 1/3 plnky nanesieme na spodný korpus a naňho položíme druhé cesto. Toto zopakujeme aj z tretím dielom a aj ten potrieme po povrchu zvyšnou plnkou.
- Na záver si vyrobíme polevu. Na to zohrejeme šľahačkovú smotanu (nesmie zovrieť len sa nahriať), pridáme na malé kúsky pokrájanú čokoládu a dobre premiešame, až pokiaľ vznikne hladká tekutá poleva. Tú pomocou lyžičky nanesieme na vrch torty a rozotrieme.
- Tortu necháme najlepšie niekoľko hodín v chlade stuhnúť.
- Figy si pokrájame na plátky a tieto priložíme po stranách torty. Zvyšné figy pokrájame na mesiačiky a ozdobíme nimi vrch torty.
-
Turecká polievka z červenej šošovice
Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:
-
Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín
Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:
-
Mäkkučké Pizza rožky
Suroviny: Postup: