HomePecieme Makové rezy s jahodovou dreňou

Makové rezy s jahodovou dreňou

Posted in : Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , , ,

Moja celá rodina má rada koláče pripravené z maku. Dodávku maku ešte stále zadovážuje moja mama 😉, ktorá ho pestuje doma a taký domáci mak je proste dobrota na nezaplatenie. Tieto rezy sú výborným chutným letným dezertom na ktorý možno použiť tak čerstvé ako aj zamrazené ovocie.

Na piškótové cesto potrebujete:

  • 150g kr. Cukru
  • 100g zomletého maku
  • 100g hl.múky
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml vody
  • 100ml oleja

Na jahodovú vrstvu potrebujete:

  • 250 g jahôd (čerstvých alebo jahodovú mrazenú dreň)
  • 500g ovocnej šťavy (najlepšie s jahodovou alebo malinovou príchuťou)
  • 2PL kr. cukru (normálneho alebo trstinového)
  • 2 balenia červeného tortového želé

Na smotanovú vrstvu potrebujete:

  • 500g jemného tvarohu
  • 250g kyslej smotany
  • 1 balenie drtenej čírej želatíny
  • 5PL práškového cukru
  • citrónová kôra

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme olej a ešte krátko šľaháme.
  • Následne pridáme mak, múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vodu. K vzniknutému cestu pomalým pohybom primiešame bielkový sneh.
  • Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (môj plech má 33x22cm) a v predhriatej rúre pri 160C ca. 40min. pečieme do zlatista.
  • Keď piškóta vychladne, tak okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Na tvarohovú vrstvu zmiešame tvaroh, cukor, kyslú smotanu a citrónovú kôru.
  • Želatínu zalejeme 3PL teplej vody a vložíme do hnrca. Ten krátko (max. 30sek.) nahrejeme, aby bol hrniec horúci, ale aby sa želatína neprehriala. Následne želatínu miešame až sa úplne roztopí.
  • Potom do želatíny pridáme za 1PL tvarohovej zmesi a dobre premiešame. Želatínu nalejeme do zvyšnej tvarohovej zmesi a dobre premiešame.
  • Tvarohovú zmes nalejeme na piškôtu, zarovnáme a necháme pol hodinu tuhnúť v chlade.
  • Na jahodovú vrstvu dáme do hrnca jahody, ako aj ovocnú šťavu a cukor a odokryte necháme ca. 10min. variť. Potom hrniec odstavíme z ohňa a za stáleho miešania vysypeme tortové želé a miešame až sa táto zmes zahustí.
  • Jahodovú zmes necháme ešte 10minút chladnúť a potom ju pomocou naberačky nanesieme na stuhnutú tvarohovú zmes. Necháme v chladničke minimálne hodinu chladnúť.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial