Tento pikantný dip je skvelým doplnkom k pečenému či grilovanému mäsu, výborne však chutí tiež na chlebíku či topinke ako nátierka. Prísad je viacero, väčšinu z nich dostanete kúpiť v potravinách s aziátskym tovarom, alebo môžete tieto nahradiť ich európskymi variantami. Tento dip je tiež výborný v kombinácii s avokádovou nátierkou.
Potrebujete:
- 2 rajčiny
- 2 štipľavé zelené papriky (feferónky)
- 1 červená paprika kápia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 jarná cibuľka
- 1 čl sušenej mäty
- 1čl sušeného čili
- 1 čl korenia sumac (možno vynechať)
- 2 PL paprikového pyré (kdo nemá môže nahradiť paprikovým korením)
- 2 PL balzamika (najlepšie tuhého – napríklad z granátového jablka)
- 1PL rajčinového pyré
- 3 PL olivového oleja
- petržlenová vňať
- Soľ, čierne korenie
- (komu sa zdá málo štipľavé môže pridať ešte 1 čl pasty samba olek)
Postup:
- Do vysokého mixéra dáme račiny, papriky, kápiu, cibuľu, petržlenovú vňať a všetko pokrájané na veľké kusy. Spustíme mixér a rozmixujeme.
- Pridáme roztlačený strúčik cesnaku, jarnú cibuľku pokrájanú na drobno a paprikové a paradajkové pyré.
- Potom dochutíme koreninami – soľou, čiernym korením, mätou, sumacom a sušeným čili. Opäť spustíme mixér.
- Na záver pridáme olej a balzamiko a dochutíme. Uskladnená v chlade vydrží táto nátierka aj 2 týždne.