HomePecieme Hrnčekové recepty Lahodná citrónová torta s ricottou (bez váženia)

Lahodná citrónová torta s ricottou (bez váženia)

Posted in : Hrnčekové recepty, Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , , , ,

Ricotta je taliansky jemný krémovitý syr, ktorý sa často používa v talianskej kuchyni najmä na prípravu plniek do cestovín, je však tiež výborný aj v sladkých pokrmoch, napríklad ako plnka do tejto lahodnej sviežej torty.

Na cesto potrebujete:

  • 8Pl kr. cukru (vždy sa jedná o kopcovité polievkové lyžice)
  • 10Pl hl.múky
  • 3 vajíčka
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 masla (125g)
  • Štipka soli

Na plnku potrebujete:

  • 5PL kr. cukru
  • 2 balenie syru ricotta (500g)
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balenie drtenej želatíny (celkovo na 500ml tekutiny) + 3PL vody
  • 1 balenie šľahačky
  • 1 stužovač šľahačky

Na polevu potrebujete:

  • 1 malé balenie (200g) pr. cukru
  • šťava z citróna

Postup:

  • Cesto si pripravíme podľa základného receptu a pečieme pri 160C do zlatista. Podrobný popis prípravy cesta nájdete tu – https://recepis.sk/2020/12/31/lyzickova-tortova-piskota/
  • Keď torta vychladne, vyberieme ju z formy, prekrojíme na polku a okolo spodného tortového korpusu umiestnime cukrárenskú formu.
  • Na plnku si najskôr vyšľaháme šľahačku s cukrom, vanilkovým cukrom a stužovačom do pevna. Pridáme syr ricotta ako aj kôru a šťavu z citróna.
  • Želatínu dáme do hrnca spolu s 3PL vody a jemne ju nahrejeme až dostane želatína tekutú konzistenciu (nesmie sa variť len hrniec musí byť zohriaty). Pridáme za 1PL plnky, primiešame, ak by nebola zmes tekutá opäť ju krátko nahrejeme.
  • Želatínovú zmes nalejeme do zvyšnej plnky a všetko dobre prešľaháme aby sa želatína rovnomerne rozložila.
  • Plnku nanesieme na pripravený korpus a rovnomerne ho rozotrieme. Na vrch položíme druhú časť cesta a pritlačíme.
  • Na polevu preosejeme práškový cukor a postupne k nemu pridávame po kvapkách citrónovú šťavu. Miešame. Pridáme len toľko šťavy, aby bola mierne lepkavá, nie moc tekutá poleva.
  • Polevu nanesieme na vrchnú časť korpusu a takto pripravenú tortu necháme 4-6 hodín oddychovať v chlade. Potom už len odstránime cukrárenskú obruč a môžeme servírovať.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial