Pikantný dip/nátierka

Tento pikantný dip je skvelým doplnkom k pečenému či grilovanému mäsu, výborne však chutí tiež na chlebíku či topinke ako nátierka. Prísad je viacero, väčšinu z nich dostanete kúpiť v potravinách s aziátskym tovarom, alebo môžete tieto nahradiť ich európskymi variantami. Tento dip je tiež výborný v kombinácii s avokádovou nátierkou.

Potrebujete:

  • 2 rajčiny
  • 2 štipľavé zelené papriky (feferónky)
  • 1 červená paprika kápia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 čl sušenej mäty
  • 1čl sušeného čili
  • 1 čl korenia sumac (možno vynechať)
  • 2 PL paprikového pyré (kdo nemá môže nahradiť paprikovým korením)
  • 2 PL balzamika (najlepšie tuhého – napríklad z granátového jablka)
  • 1PL rajčinového pyré
  • 3 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • Soľ, čierne korenie
  • (komu sa zdá málo štipľavé môže pridať ešte 1 čl pasty samba olek)

Postup:

  • Do vysokého mixéra dáme račiny, papriky, kápiu, cibuľu, petržlenovú vňať a všetko pokrájané na veľké kusy. Spustíme mixér a rozmixujeme.
  • Pridáme roztlačený strúčik cesnaku, jarnú cibuľku pokrájanú na drobno a paprikové a paradajkové pyré.
  • Potom dochutíme koreninami – soľou, čiernym korením, mätou, sumacom a sušeným čili. Opäť spustíme mixér.
  • Na záver pridáme olej a balzamiko a dochutíme. Uskladnená v chlade vydrží táto nátierka aj 2 týždne.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*