Výborné biele pečivo len z pár surovín, ktorý má každý doma. Netreba žiadne zvláštne znalosti, zvládne naozaj aj začiatočník. Skvelý chlieb najmä ako príloha k polievke či hlavnému pokrmu. U nás doma sa najradšej je spolu s orientálne plnenými paprikami – https://recepis.sk/2018/09/02/plnene-papriky-na-turecky-sposob/
Potrebujete:
- 450g múky (najlepšie chlebová múka T650 ale takisto sa dá použiť aj hladká)
- 300ml mierne teplej vody
- 1PL cukru
- 2čl sušeného droždia (alebo 20g čerstvého)
- 1čl soli
- 2PL olivového oleja
- mlieko na potretie a sézam
Postup:
- V 100ml vody zmiešame sušené droždie a cukor a necháme krátko stáť, aby sa vytvoril kvások. Postup na vytvorenie kvásku z čerstvých kvasníc najdete tu – https://recepis.sk/2018/09/02/plnene-papriky-na-turecky-sposob/
- Múku dáme do misky spolu s olejom, kváskom, zvyšnou vodou a soľou a miesime aspoň 10min. aby sa vytvorilo elastické cesto.
- Cesto trochu pomastíme olejom a potom dáme do zavretej misky kysnúť na hodinu (pri čerstvých kvasniciach) aby sa cesto zdvojnásobilo. Pri sušenom droždí treba počitať s dvojnásobnym časom kysnutia, lebo toto potrebuje viac času.
- Cesto potom na pomúčenej ploche krátko premiesime a rozdelíme na polovičku.
- Z každej polky vytvarujeme chlieb vo forme placky a dáme na plech. Tupým nožom spravíme do chleba plytké nárezy (cesto by nemalo byť prerezané) a takto pripravené prikryjeme a necháme ešte 20min. kysnúť. Medzitým predhrejeme rúru na 200C.
- Na záver pomažeme cesto mliekom a posypeme sézamom. Necháme piecť ca. 25min. do chrumkava.