HomePecieme Turecký chlieb ‘Pide’

Turecký chlieb ‘Pide’

Posted in : Pecieme, Pečivo, Slané on by : lydia.argilli Značky:, , , ,

Výborné biele pečivo len z pár surovín, ktorý má každý doma. Netreba žiadne zvláštne znalosti, zvládne naozaj aj začiatočník. Skvelý chlieb najmä ako príloha k polievke či hlavnému pokrmu. U nás doma sa najradšej je spolu s orientálne plnenými paprikami – https://recepis.sk/2018/09/02/plnene-papriky-na-turecky-sposob/

Potrebujete:

  • 450g múky (najlepšie chlebová múka T650 ale takisto sa dá použiť aj hladká)
  • 300ml mierne teplej vody
  • 1PL cukru
  • 2čl sušeného droždia (alebo 20g čerstvého)
  • 1čl soli
  • 2PL olivového oleja
  • mlieko na potretie a sézam

Postup:

  • V 100ml vody zmiešame sušené droždie a cukor a necháme krátko stáť, aby sa vytvoril kvások. Postup na vytvorenie kvásku z čerstvých kvasníc najdete tu – https://recepis.sk/2018/09/02/plnene-papriky-na-turecky-sposob/
  • Múku dáme do misky spolu s olejom, kváskom, zvyšnou vodou a soľou a miesime aspoň 10min. aby sa vytvorilo elastické cesto.
  • Cesto trochu pomastíme olejom a potom dáme do zavretej misky kysnúť na hodinu (pri čerstvých kvasniciach) aby sa cesto zdvojnásobilo. Pri sušenom droždí treba počitať s dvojnásobnym časom kysnutia, lebo toto potrebuje viac času.
  • Cesto potom na pomúčenej ploche krátko premiesime a rozdelíme na polovičku.
  • Z každej polky vytvarujeme chlieb vo forme placky a dáme na plech. Tupým nožom spravíme do chleba plytké nárezy (cesto by nemalo byť prerezané) a takto pripravené prikryjeme a necháme ešte 20min. kysnúť. Medzitým predhrejeme rúru na 200C.
  • Na záver pomažeme cesto mliekom a posypeme sézamom. Necháme piecť ca. 25min. do chrumkava.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial