Ako pripraviť pohánku

Pohánka je skvelá bezlepková obilnina, ktorú poznali už naše staré mamy. Je mimoriadne zdravá a to nielen pre ľudí, ktorí trpia na celiakiu. Je výborným zdrojom vlákniny a látky rutín, ktorá pôsobí protizápalovo. Mimo iného je pohánka tiež výborným zdrojom minerálov ako horčík či magnézium.

Jump to Recipe

Hlavné benefity pohánky

  • Vysoký obsah bielkovín – obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, čím je skvelou alternatívou k mäsu.
  • Bohatá na vlákninu – podporuje trávenie a dlhšie zasýti.
  • Zdroj antioxidantov – obsahuje rutín, ktorý posilňuje cievy a zlepšuje krvný obeh.
  • Vitamíny a minerály – vitamíny skupiny B, horčík, zinok, železo a draslík.
  • Podpora srdca a ciev – pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak.
  • Bezlepková – vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou na lepok.

Základný recept na prípravu pohánky

Ako pripraviť pohánku

Recipe by lydia.argilliCourse: Bezmäsité, Bezmäsité jedlá slane, Hlavné jedlá, Vegánske recepty, Základy varenia
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Suroviny

  • 100g pohánky
    150ml vody alebo vývaru
    Soľ, čierne korenie

Postup

  • Pohánku krátko opláchneme pod tečúcou vodou. Potom ju dáme do hrnca a zalejeme ju studenou vodou. Pridáme soľ a necháme zovrieť.
  • Potom pohánku prikrytú na miernom ohni varíme 15 minút a ešte ďalších 10-15 minút necháme mimo ohňa prikrytú oddychovať.
  • Ďalej spracujeme podľa chuti napríklad tak, že zmiešame s grilovanou či pečenou zeleninou.

Chete sa dozvdieť viac o príprave príloh?

Tak sa nezabudnite prihlásiť na môj kurz o prílohách kde sa naučíte krok za krokom ich pripravovať

Spôsobov je využitia je mnoho, od prílohy na spôsob ryže po kaše (porridge), šaláty ale takisto aj ako príloha v polievke či v sladkých dezertoch. Jej príprava je jednoduchá, túto vám v nasledujúcom odseku popíšem. Ja osobne ju veľmi obľubujem jesť ako bezmäsitý hlavný pokrm spolu s grilovanou či pečenou zeleninou. Veľmi odporúčam vyskúšať aj túto variantu.

Nápady na chutné jedlá z pohánky

  1. Pohánkový šalát
    Zmiešajte uvarenú pohánku s cherry paradajkami, uhorkou, feta syrom a olivovým olejom. Ozdobte čerstvými bylinkami.
  2. Pohánková kaša na raňajky
    Varte pohánku v mlieku (alebo rastlinnom) a podávajte s ovocím, orechmi a medom.
  3. Pohánkové placky
    Zmiešajte pohánku s vajíčkom, strúhanou cuketou, cesnakom a korením. Opekajte na panvici do zlatista.
  4. Pohánka s hubami
    Orestujte cibuľku, pridajte šampiňóny alebo hlivu ustricovú a premiešajte s pohánkou. Dochutíte soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
  5. Sladké pohánkové guličky
    Z pohánky, orechov, kakaa a medu vytvorte guľky a obaľte ich v kokose alebo mletých orechoch.


Ako pripraviť pohánku

Čo nájdete na recepis.sk?

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadni sem

Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.

PRODUKTY

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

Original price was: 4,99€.Current price is: 2,49€.

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

  • Pečené plnené kysnuté žemle

    Pečené plnené kysnuté žemle

    Tento pokrm rada pripravujem keď sa chystáme na výlet s rodinou. Sú výnimočne trvácne a nahradia plnohodnotný pokrm.


  • Ako zahustiť omáčku z mäsa – 10 osvedčených spôsobov

    Ako zahustiť omáčku z mäsa – 10 osvedčených spôsobov

    Možno ste sa už častejšie zamýšľali na tým, ako vytvoriť chutnú omáčku k mäsu? Jednou z možnosťou je takzvané redukovanie. Tým sa nechá šťava z mäsa alebo lepšie povedané výpek z mäsa tak dlho variť, až sa väčšina tekutiny vyparí a tak ostane zredukovaná šťava, teda omáčka. Tento postup sa […]


  • Mäkkučké veľkonočné zajačiky z tvarohového cesta

    Mäkkučké veľkonočné zajačiky z tvarohového cesta

    Tieto zajačiky sú vyrobené z jednoduchého tvarohového cesta. Po vytvarovaní a upečení sa obalujú v zmeske cukru a vanilkového cukru a tak dostanú zvrchu chrumkavú vrstvu a mäkkučkého vnútra.


One Comment

  1. Pingback: Pohánka s pečenou cuketou - recepis.sk - denne nové recepty pre celú rodinu

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*