Možno ste už niekedy v reštaurácii dostali ako prílohu zapečenú zeleninu a čudovali sa, ako sa táto vyrába? Ja som pred rokmi riešila túto dilemu a zhodou okolností krátko nato pripravila moja svokra takúto zeleninu a tak som si hneď od nej požičala recept. Odvtedy pripravujem pravidelne, najmä s brokolicou, karfiólom, mrkvou alebo kombináciou ich troch.
Jump to RecipeRecept
Zapečená zelenina v bielej omáčke
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
1 hlávka brokolice
1 menšia hlávka karfiólu /alebo jeho polovička
2PL masla
2PL hl. múky
200ml hov. vývaru
200ml sladkej smotany
200g postrúhaného syru (gouda)
soľ, čierne korenie, 1čl sušeného cesnaku, 1 bobkový list
Postup
- Začneme prípravou omáčky. Na to v panvici roztopíme maslo, pridáme múku a krátko opečieme až sa spoja. Následne zalejeme studeným vývarom a roztrepeme aby zanikli prípadné hrudky. Prilejeme smotanu a dochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom. Na záver pridáme 2/3 syru a premiešame.
- Brokolicu a karfiol umyjeme a rozoberieme na ružičky. Následne zapekacou formu vymastíme maslom a do formy položíme pripravenú zeleninu, osolíme ju a pridáme tiež bobkový list.
- Následne na zeleninu nalejeme našu pripravenú omáčku a vrch ešte posypeme zvyšným syrom. Potom formu zakryjeme alobalom a necháme piecť pri 200C najskôr 45 minút.
- Na záver formu odokryjeme a ešte takých 15 minút necháme dopiecť aby syr dostal zlatistú farbu. Kdo chce môže na záver posypať zeleninu posekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecepty
Chcete si pozrieť Video-postup k tomuto receptu? Tak nahliadnite na môj youtube kanál.
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Zapečená zelenina v bielej omáčke
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.