Kúpila som si nové formičky na výrobu Tarlatte, bolo treba ich vyskúšať. Kombinácia čokolády, karamelu a orieškov ide vždy na dračku ☺️, takže je to zaiste dezert, ktorým potešíte malých aj veľkých
Na cesto potrebujete:
- 125g maslo
- Štipka soli
- 1 vajíčko
- 100g pomletých mandlí
- 125g kryštáľového cukru
- 200g hl.múky
Na plnku okrem toho:
- 150ml šľahačkovej smotany
- 150g tmavej čokolády
- 2Pl kakaa
- 3Pl kr.cukru
- 50ml šľahačkovej smotany (zvyšok kelímka)
- 4Pl masla
- Lieskové oriešky
Postup:
- Vajíčko prešľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom v miske do penista.
- Pridáme maslo, múku, mandle a štipku soli a rukamy vymiesime kompaktné cesto.
- To zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho pol hodinu chladnúť v chladničke.
- Potom vyroľujeme na pomúčenej pracovej ploche a vykrojíme kruhy s polomerom naších foriem na tartaletky (+1cm pridáme kvôli okrajom).
- Formičky vymastíme, cesto do ních vložíme a prebytočné cesto na strane formičky odrežeme nožom. Do stredu cesta urobíme pár vpichov vidličkou.
- Optimálne zaťažíme cesto hrachom na pečenie aby cesto nerástlo počas pečenia do výšky a pečieme pri 180C ca. 25-30 minút.
- Cesto necháme kompletne vychladnúť, potom vyberieme z formičiek.
- Na plnku v hrnci nahrejeme smotanu a zložíme ju z ohňa. Nasypeme do nej čokoládu pokrájanú na drobno a kakaový prášok a miešame až sa čokoláda roztopí a všetko sa spolu spojí do krásne lesklej polevy. Tú nanesieme na tartaletky a necháme ztuhnúť.
- V hrnci nahrejeme cukor až začne hnednúť (karamelizovať). Medzitým si nahrejeme zvyšnú smotanu a maslo (to zabráni tvoreniu hrčiek) a keď cukor dostane hnedastú farbu prilejeme horúcu smotanu s maslom. Miešame až sa všetko spolu spojí.
- Karamel nanesieme na ztuhnutú čokoládovú polevu.
- Na záver si v panvici bez oleja krátko orestujeme lieskovce, potom ich pokrájame a dekorujeme nimi hotové tartaletky.