Toffifee Tartaletky

Toffifee Tartaletky

Kúpila som si nové formičky na výrobu Tarlatte, bolo treba ich vyskúšať. Kombinácia čokolády, karamelu a orieškov ide vždy na dračku ☺️, takže je to zaiste dezert, ktorým potešíte malých aj veľkých

Na cesto potrebujete:

  • 125g maslo
  • Štipka soli
  • 1 vajíčko
  • 100g pomletých mandlí
  • 125g kryštáľového cukru
  • 200g hl.múky

Na plnku okrem toho:

  • 150ml šľahačkovej smotany
  • 150g tmavej čokolády
  • 2Pl kakaa
  • 3Pl kr.cukru
  • 50ml šľahačkovej smotany (zvyšok kelímka)
  • 4Pl masla
  • Lieskové oriešky

Postup:

  • Vajíčko prešľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom v miske do penista.
  • Pridáme maslo, múku, mandle a štipku soli a rukamy vymiesime kompaktné cesto.
  • To zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho pol hodinu chladnúť v chladničke.
  • Potom vyroľujeme na pomúčenej pracovej ploche a vykrojíme kruhy s polomerom naších foriem na tartaletky (+1cm pridáme kvôli okrajom).
  • Formičky vymastíme, cesto do ních vložíme a prebytočné cesto na strane formičky odrežeme nožom. Do stredu cesta urobíme pár vpichov vidličkou.
  • Optimálne zaťažíme cesto hrachom na pečenie aby cesto nerástlo počas pečenia do výšky a pečieme pri 180C ca. 25-30 minút.
  • Cesto necháme kompletne vychladnúť, potom vyberieme z formičiek.
  • Na plnku v hrnci nahrejeme smotanu a zložíme ju z ohňa. Nasypeme do nej čokoládu pokrájanú na drobno a kakaový prášok a miešame až sa čokoláda roztopí a všetko sa spolu spojí do krásne lesklej polevy. Tú nanesieme na tartaletky a necháme ztuhnúť.
  • V hrnci nahrejeme cukor až začne hnednúť (karamelizovať). Medzitým si nahrejeme zvyšnú smotanu a maslo (to zabráni tvoreniu hrčiek) a keď cukor dostane hnedastú farbu prilejeme horúcu smotanu s maslom. Miešame až sa všetko spolu spojí.
  • Karamel nanesieme na ztuhnutú čokoládovú polevu.
  • Na záver si v panvici bez oleja krátko orestujeme lieskovce, potom ich pokrájame a dekorujeme nimi hotové tartaletky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*